והפעם נתחיל קצת אחרת.
בדיחה צינית מוכרת שואלת " מה זה 100 עורכי דין טבועים עמוק בים ??"…התשובה לשאלה היא…."התחלה טובה"…אך האם זו באמת התחלה טובה ? ,הלא עורכי הדין עומדים לצידנו על מנת להגן עלינו מעונשי החוק ,בכדי שלא נענש לשווא על משהו שאולי לא עשינו ? …או שאולי יש אפשרות שהם קנו את זכויות הבדיחה ביושר ?? תלוי את מי שואלים….
בשנת 95 כשבנינו את ביתנו במושב ,איתרה מזלנו ונזקקנו לשירותים השונים של המועצה האזורית ..מח' התכנון ,מח' בינוי ערים , שירותי הגביה השונים בעבור מיסים ואגרות , אישורים וכו' ….ואם נסכם זאת בקצרה ,ניטיב עם המועצה בכך שנאמר ש"הרבה טוב " , לא יצא לנו לאחל לה , בגין השירות הנוראי לו זכינו . הסחבת היתה ארוכה ומתשת , פקיד אחד מפנה למשנהו . ימי העבודה וקבלת הקהל היו יותר נדירים מנמר שלג סיבירי במדבר סהרה , והתחושה הייתה של תסכול עמוק כעומקה של ימת אוראל . ואם לא די בכך , ובכדי להוסיף בן גביר למצעד הדגלים , אירע המקרה ובעקבות טעות הקלדה של פקידה ( יכול לקרות ) , נשלחה אלינו בטעות התראה לפני עיקול …..וזה היה מרגיז...
הכעס הגדול הביא אותנו בזמנו לחשוב על השאלה בעצם למה אנחנו צריכים את המועצה ?? . שכל אחד ינהל את עינינו לבדו . שהרי על מנת לפנות אשפה ולהסיע תלמידים לבית הספר …אפשר גם בלי המועצה …מטרת ההתאגדות של המושבים יחד לא הייתה על מנת לייצר משכורות …לעובדי מועצה , כי אם ליעל ולהוזיל את שירותי הקהילה…
אבל למה נזכרתי בזה עכשיו ,למה עורכי דין ומועצה דווקא עכשיו ?? ולמה אני מבלבל לכם את המח דווקא על זה ?? … בואו נתחיל.

"גובי המסים", פיטר ברויגל הבן (מוזיאון USC Fisher בקליפורניה).
שבת שנייה של חודש יוני ,החופש הגדול הולך ומתקרב לו . בבריכות השחייה מעלים את מינון הכלור , ומוכרי הארטיקים בחופי הים כבר מנסחים איומי " אני הולך " מרתיעים יותר ופינתנו תיסע השבוע אל מחוז אסקס שבאנגליה שבשלהי המאה ה-14….אל מרד האיכרים של 1381.
בימים אלו אנו עדים להתאוששותה של המדינה שלנו , ולאט לאט גם של מדינות אירופה ממגיפת הקורונה. במהלך כל השנה וחצי האחרונות בהן נאבק העולם במגיפה זו , הוזכרה לא אחת וגם לא שתיים ..".המגיפה השחורה " .
"המוות השחור" או המגפה השחורה הייתה מגפה שהכתה באסיה ובאירופה בכמה גלים במשך כארבע שנים (1347–1351) וקטלה, לפי הערכות שונות, בין 75 ל-200 מיליון בני אדם באירופה ובאסיה. האומדנים נעים בין רבע ל-60% מאוכלוסיית אירופה, וכ-35 מיליון בני אדם בסין לבדה. התפרצויות של המחלה, בהיקף קטן יותר, המשיכו להכות במקומות שונים באירופה עד המאה ה-17.

אחת ההשלכות של המוות הנרחב כל כך ,הייתה פגיעה קשה בכח האדם לעבודה. לאחר המגפה השחורה, נוצר באנגליה מחסור בכוח אדם וכתוצאה מכך המשכורות החלו לעלות. במטרה למנוע את עליית השכר, נחקקו חוקים שקבעו שכר מקסימום , ונקבע שכל אדם המסוגל לעבוד…יהיה חייב לעבוד ( הלוואי עלינו ). ואם לא די בכך , בשנת 1377 מטיל אדוארד השלישי, מלך אנגליה מס גולגולת שנועד לממן את מלחמת מאה השנים נגד צרפת ( כל עם והאירן שלו ). ,ואם לא הספיקו השוטים , כעת הגיעו העקרבים , ובשנת 1381, בתקופת שלטונו של המלך ריצ'רד השני – מלך צעיר בן 14 בלבד , ועפ'י עצת יועציו ,מועלה שיעור המס באופן חד , וגבייתו הפכה לגמישה, כאשר סכומים שונים הוטלו על אנשים שונים, ( אצלנו קוראים לזה מס דיפרנציאלי ) ,שנתפסה בעיני ההמון כשרירותית ומפלה.
וממש כמו בסרטים היסטוריים ,יום בהיר של שנת 1381 מגיע לו גובה המס' ג'ון במפטון, , ביחד עם שני עוזרים לעיירה ברנטווד באסקס לאסוף את המס מאנשי העיירה. למרבה הפתעתו , התושבים סירבו לשלם את המס בטענה שהם כבר שילמו מספיק, והמון זועם של מעל מאה איש בהנהגת תומאס בייקר גרש מהעיירה את גובי המס. אך רשות המיסים לא אמרה נואש ,וכאשר תגבורת נשלחה לברנטון מלונדון הבירה , הוציא ההמון להורג שישה מהפקידים בתגבורת והשביע את השאר שלעולם לא יחזרו לגבות מס. שמועת המרידה התפשטה במהירות , ובכל מחוזות אסקס וקנט סירבו אנשים לשלם את המס.

מעודדים מההצלחה , קבוצה גדולה של חמושים, יצאה ביוני לכיוון לונדון. כאשר ההמון הגיע לבלקהית' בקרבת לונדון, ב-12 ביוני, הוא פגש את הכומר ג'ון בול אשר טבע את האימרה המפורסמת : "כאשר אדם עדר , וחוה טוותה, מי היה במעמד האצילים?" (?When Adam delved and Eve span, who was then the gentleman). אמרה המבהירה שהפערים בין המעמדות החברתיים אינם גזירה אלוהית מקדמת דנא אלא תוצאה של התנהגות אנושית .

הכומר ג'ון בול
התקוממות האיכרים ארכה מס' חודשים ,עם הצלחות וכשלונות ,פעם הרגו המורדים באנשי הממסד והאצולה ולעיתים נהרגו ע'י כוחו המלך והאצילים..אם תשאלו מי צודק ,או מה היו מטרות המרי ,התשובה תלויה בהיסטוריונים שיענו.

היסטוריונים שכתבו כרוניקות, בתקופה זו נהנו מחסותם של המעמדות הגבוהים , ממש כמו הסופרים של בתי המלוכה בתנ'ך , ולכן לא הזדהו עם המורדים, שהיו בעיקר איכרים צמיתים או בעלי מלאכה. הם כינו את ההתקוממות "מרד איכרים", כדי להפחית מחשיבותו. בני המעמדות הנמוכים נתפסו כטפשים, בורים, אמוציונאליים, אלימים וחסרי מטרות מוגדרות. הכרוניקאי הצרפתי ז'אן פרואסאר האמין שהמרד פרץ כי לאיכרים האנגלים היו חיים קלים ורכוש רב מדי….. ולכן יש להם פנאי למרד. "אנשים אלה," כתב, "לא ידעו מה להגיד, לבקש או לדרוש, ותחת זאת הלכו האחד בעקבות השני כמו חיות."

לפעמים האמת מורכבת מאוסף של שקרים
מסתבר שהפייק ניוז אינם תולדה של העת החדשה , ספינים ושקרים היו נחלת האדם משחר נעוריו ,וכנראה ילוו אותנו הלאה , ומי אם לא הדת שמנסה להגן על מקורות ההכנסה שלה ,באה אף היא לתת דה לגיטימציה למורדים . הנזיר האנגלי תומאס וולסינגהאם ייחס לאיכרים התנהגות בלתי מוסרית . " מבלים לילות ללא שינה בשתייה, התהוללות ועשיית הרע… הם עסקו במרמה ושקרנות באופן מתמיד, נכנעו לתאווה, התפלשו בניאוף…"..והוא הוסיף " התפרצות המרד, היתה לא פחות ממזימה שמטרתה להרוס את הממלכה, את הכנסייה הקדושה ואת הדת הנוצרית כולה, והמורדים פעלו תחת השפעת השטן.." רחמנן ליצלן…
אולם בחינה קצת יותר מעמיקה של העובדות מראה מציאות אחרת לגמרי . במהלך כל המרד , לא בזזו האיכרים ולא שדדו . הם לא פגעו בכנסיות ולא שרפו כתבי קודש . לעומת זאת הם שרפו שטרי קניין ושטרי שיעבוד , הרגו בעיקר גובים ,עורכי דין ופקידים שייצגו את הממסד ורשויות הגביה, מהם דרשו האיכרים הקלה ושינוי מעול המיסים.
מבין סה'כ 1,500 ההרוגים שהיו במרד, רבים היו איכרים , אך חלק ניכר היו עורכי דין ופקידים שניסחו וחתמו על מסמכים כאלו. אנשים כאלו לעיתים נדירות נמלטו מידי המורדים," טען וולסינגהאם, "כיוון שהכריזו כי הארץ לא תוכל להיות חופשיה באופן מלא עד שעורכי הדין ייהרגו."

בחודש יוני הגיעו כוחות המורדים אל לונדון , המלך הצעיר נמלט מהעיר ועל מנת להביא לרגיעה . בהמשך חתם על צו הסכמה לדרישות המורדים. כתוצאה מכך חזרו חלק מהמורדים לבתיהם בכפרים. אחרים נותרו בבירה . כוחותיו של המלך ניצלו זאת ,להתארגנות , לכדו את יתרת המורדים ולאחר משפט קצר ומהיר נתלו המורדים שנותרו בעיר בכיכרות , וכתב ההסכמה של המלך שזה אך נחתם…נשרף ובוטל….
המרי שחוללו האיכרים אומנם כשל בטווח הקצר….אולם בעשורים הבאים….נמנע הפרלמנט הבריטי מלעלות מיסים….הצלחה או כשלון ??…כל אחד ודעתו.
ומרד האיכרים הבריטי לוקח אותנו במוסיקה אל צפונית ללונדון , אל העיר לוטון שם נולד בינואר 1956 הילד פול אנטוני יאנג…אנחנו נהגנו להעריצו תחת השם ..פול יאנג.

פול נולד בעיר לוטון שמצפון ללונדון, וכנער שיחק כדורגל וניגן בגיטרה בס. בשנות ה-70 הצטרף להרכב ה"סטריטבאנד", שזכור בעיקר הודות להצלחת השיר ההומוריסטי "Toast". ב-1979 התפרקה הלהקה, ויאנג ייסד את ההרכב "Q-Tips", שביסס את הצלחתו בעיקר על הופעות חיות ברחבי אירופה, ללא להיטים שהצליחו בבריטניה.
בעקבות פירוק ההרכב ב-1982, הוחתם יאנג על אלבום סולו באולפני CBS. לאחר כישלון שני הסינגלים הראשונים שהוציא, זכה הסינגל השלישי שלו, "(Wherever I Lay My Hat (That's My Home", להצלחה רבה. השיר הוא גרסת כיסוי לשיר של מרווין גיי. הוא הגיע למקום הראשון במצעד הסינגלים הבריטי ב-1983, וב-1992 נכלל בפסקול סרטו של קנת בראנה "החברים של פיטר".

סינגלים נוספים של יאנג שזכו להצלחה ותרמו המון רגש ורומנטיקה לימי הנעורים שלנו בשנות האייטיז , היו "Come Back and Stay" ו-"Love of the Common People", ובעקבותיהם הצליח גם אלבומו "No Parlez". ואם לא די בכך , ב-1985 כבש את מצעדי המוזיקה בארצות הברית עם גרסתו לשיר "Everytime You Go Away" של דריל הול.
בשנות ה-90 המשיך להוציא גרסאות כיסוי לשירים שונים ולהופיע באירועים משמעותיים. ב-1993 איחד מחדש את ההרכב "Q-Tips" לסדרת הופעות קצרה.

בעשורים הראשונים של המאה ה-21 ממשיך יאנג להופיע ברחבי העולם, לעיתים בהופעות של הרכב הטקס-מקס "Los Pacaminos". ב-2006 גם הופיע במספר תוכניות בישול בריטיות בטלוויזיה.
בינואר 2009 הגיע יאנג לשלוש הופעות בישראל. בספטמבר 2010 ובמאי 2017 הוא שב והופיע בארץ.
אז למה מרד האיכרים ופול יאנג דווקא היום ?
אז בימים אלו ימלאו 10 שנים למחאת הקוט'ג ( העם דורש צדק חברתי….זוכרים ? ) , שהחלה בפוסט בפייסבוק , ביוני 2011 . לאנשים בארצנו הקטנטונת נמאס מהעלויות הגבוהות והמיסים הגבוהים והעם יצא למחאה . ובישראל חברים הלוא מחאה היא מחאה….אז נכתבו שלטים , התמלאו ככרות ,נערכו הפגנות.. שרו שירים והודלקו נרות .אך כמו באנגליה של 1381 בה האיכרים ,…מחו , מרדו נלחמו…הגיעו לעיר הבירה..קיבלו צו הסכמה…אך מייד לאחר שהתפזרו ,נשרפו ההסכמים ..המאבק דעך והשגרה חזרה לדחוק בפשוטי העם..ובמעמד הביניים…ועולם כמנהגו נוהג..כך בדיוק אצלנו ..כיום כמו אז עשר שנים אחרי , שבו ועלו להם מרכיבי יוקר המחיה…מחירי הדירות זינקו ב -50% ,פירות ירקות בכפול ,והמילקי ?? הם כולם ממשיכים לעלות גם בימינו אלה ,הוקמה וועדה ..הסיקה מסקנות ..והן התפוגגו כערפילי בוקר עם עלות החמה . האם למדנו משהו ??..שווה לחשוב על זה.
וכך היום בדיוק אחרי 635 שנים למרד האיכרים ..12 ליוני 1381 היום בו מגיעה מחאת האיכרים לבירה לונדון…שם הגיעה לשיאה ושם גם גוועה ונזרקה לסל ההיסטוריה..ומה עם המחאה אצלנו…יש שרואים בה הישגים…אני האמת , קצת מתקשה להבחין בהם…
ופול יאנג …הוא שר על האנשים הפשוטים ,שאולי אין להם הרבה , אבל לפחות יש להם את האהבה , האחד לשני..גם זה משהו ..ולפעמים היא לבדה נותנת מענה לחוסרים.
שבת נעימה ושקטה לכולם.
Living on free food tickets
Water in the milk
From a hole in the roof
Where the rain came through
What can you do, hmmm?
Tears from your little sister
Crying because she doesn't have
A dress without a patch
For the party to go
But you know she'll get by
'Cause she's living in
The love of the common people
Smiles from the heart
Of a family man
Daddy's gonna buy you
A dream to cling to
Mama's gonna love you
Just as much as she can
And she can