למי ..למי תמיד למי יש יותר כבוד..

על מרצפות האבן החלקות הצטברו טיפות של מים , הלחות הגבוהה , ורסס של גלי הים המלוחים אשר התנפצו על מעקה הטיילת ,הרטיבו את האבנים החלקלקות ושיוו להן מראה מבריק לאור פנסי הרחוב .

הערב ירד זה מכבר וכעת הייתה השעה מאוחרת , בין רעש גלי הים המכים את החוף ,וקולות השחפים אשר חגו מעל באופן חריג לשעה מאוחרת זו  ,ניתן היה לשמוע גם את קולותיהם של בעלי הסירות ,הדייגים , ואחרוני המבלים בטיילת ללא הפסקה..זוהי יפו ילדה זוהי יפו מלמל לעצמו עת פסע בשקט בדרך העולה לכיוון רחוב יפת.

זה כבר כמה ימים שביטנו מתהפכת בקירבו . מה יענה לחיים ? ,הרי כל מה שיגיד ,יהפוך אותו לפחדן . מצד אחד להיות חבר של חיים זה נותן בטחון ,יש בזה סטייל , שייכות לקבוצה…אבל הוא ..האמת ..יותר אוהב אפייה..כן ,כן..הוא ממש אוהב לאפות .ריחו של מאפה טרי ,חיוכה של עלמה שטעמה מעוגת התפוזים שהכין ,או שמחתו של ילד קטן לאחר ביס ממאפה השוקולד…מה עוד ידמה להם ??…אבל מאפייה זה חלום רחוק..ובנתיים צריך להתקיים..חיים הבטיח לו עולם ומלואו..אבל גם ברגעים אלה כרסם בו הספק.

במעלה הרחוב הסב לרגע ראשו לאחור..הסירות כבר יצאו אל הים , והשחפים איתן…שקט ירד על הנמל ..אבל בתוכו הכל רעש ורגש…

 

פיקיוויקי – מאגר תמונות שיתופי לשימוש חופשי – גבעת יפו בלילה

שבת שלישית של חודש מרץ . השנה תהיינה חמש כאלה , 137 יום מתחילת השנה..שרידי חורף אחרונים נעלמו מבעד למסך של שבוע חם ולוהט. החזאים מספרים על עוד שלושה ימי הזדהות עם תחושותיו של עוף בתנור , ופינתנו מעלה על נס , או אולי עושה "כבוד" למחזמר.. קזבלן…

קזבלן – ויקיפדיה

 

קזבלן הוא מחזה מצליח מאוד משנת 1954, שכתב הסופר שהביא לעולם את חסמב'ה .. הלא הוא יגאל מוסינזון .

המחזה בנוי בגרסה הקלאסית של סיפור אהבה. העלילה  נוגעת  במספר סוגיות הקשורות לחברה הישראלית, בהן השסע העדתי בישראל, יחסי אשכנזים–מזרחים, נישואים בין-עדתיים  פערי עשירים עניים , סטיגמות חברתיות ..ועוד. במרכז הסיפור – המציג את חייהם של תושבי שיכון רעוע ביפו באזור השטח הגדול – ניצב קזבלן, עולה ממרוקו המנהיג חבורת בריונים יפואית. וכמו בעלילה קלאסית קזבלן מאוהב בבתו של ראש השיכון, עולה מפולין, אך האחרון אינו מסכים שבתו תתראה עם קזבלן ותנהל איתו קשר רומנטי, בגלל המוניטין של קזבלן כפושע חסר תרבות. במהלך העלילה מואשם קזבלן בגניבה ומשם והלאה העלילה מתרכזת במאבקו להוכיח את חפותו.

 

למי שלא מכיר להלן תמצית העלילה :

בשיכון רעוע ביפו גרים יחדיו עולים חדשים וותיקים – חלקם מאירופה וחלקם מארצות המזרח. בשיכון גר יוסף סימן-טוב, המכונה בפי כל "קזבלן" (או בקיצור: קָזָה). קזבלן עלה לישראל ממרוקו כילד, וגיבש סביבו חבורת בריונים, המציקה לתושבי יפו בכלל ולתושבי השיכון בפרט.

כמו היום כך אז ,קזבלן ממורמר דרך קבע ומרגיש מקופח, מכיוון שחבריו לשעבר מהצבא, שאיתם נלחם ושבה קיבל צל"ש על גבורתו בקרב כשהציל את מפקדו , שכחו אותו. אחת הדוגמאות בהן הוא מוכיח זאת, הן שכשאחד מהחברים התחתן ולא הזמין אותו מכיוון שהוא לא ידע את הכתובת.

תמונה 13 מתוך קזבלן - אידיבי

קזה ידידנו  מתאהב ברחל, בתו של מר פלדמן , מראשי השיכון היפואי, אולם פלדמן אינו רוצה שהוא יצא עם בתו בגלל התנהגותו של קזבלן. אך קזה אינו היחיד..אדם נוסף שמתאהב בה הוא יאנוש, , עולה מהונגריה, סנדלר ותושב השיכון. לילה אחד, רחל עוברת ברחובות יפו בדרך לביתה לאחר הלימודים ופוגשת ביאנוש, אשר המתין לה מבעוד מועד. לאחר שהיא מסרבת להצעתו, הוא אוחז בה בכוח…ואז מגיע הגיבור.. קזבלן, שעבר גם הוא במקרה באותו המקום, עוזר לרחל ומלווה אותה לביתה, ולאחר מכן היא מזמינה אותו לארוחה.

יאנוש המושפל שולח את שני עובדיו  באותו הלילה, ואלה תוקפים את קזבלן מאחור ומכים אותו. בינתיים, הממשלה מחליטה להרוס את השיכון שלהם, בטענה שהוא רעוע ועלול להיהרס בגשם הקרוב. תושבי היישוב מחליטים לא לוותר, אוספים כסף כדי לחזק את השיכון על מנת שיהיה ראוי למגורים, ומחביאים אותו בדירתו של פלדמן.

על אף התנגדותו של פלדמן, קזבלן מגיע אליהם לארוחה. ברגע של פנאי, קזבלן מסתובב בדירה ורואה את הקופסה בה הם שמו את הכסף, אותה הוא מחביא טוב יותר. הארוחה עוברת מצוין, והוריה של רחל מתחילים לקבל אותו.האופק נראה וורוד.

למחרת נוסעים  קזבלן ורחל  יחדיו לתל אביב. בזמן שהם בתל אביב, יאנוש מגיע לביתו של פלדמן בניסיון לשכנע אותו על ליבה של רחל.  פלדמן מסרב, וברגע שהוא לא מסתכל, יאנוש רואה את הקופסה עם הכסף, לוקח את הכסף ונעלם, והרי כולם חושבים כי מי שגנב את הכסף הוא קזבלן, ועקב כך, כשקזבלן ורחל חוזרים מתל אביב, מחכה לו המשטרה, שלוקחת אותו לכלא.

אולם אז מגיע הישועה דווקה מהכיוון בו חש קיפוח ..לאחר מפגש טעון בבית הסוהר עם מפקדו לשעבר בצבא, אותו הציל בעבר, משתחרר קזבלן ומוכיח את אשמתו של יאנוש, בכך שהוא מגיע אליו, מביס את עוזריו, מוצא את הכסף וזורק אותו החוצה ביחד עם יאנוש. בעקבות זאת, אהבתו של קזבלן לרחל זוכה בברכת הוריה, וקזבלן, שקודם היה שנוא נפשם של תושבי השיכון, הופך לגיבור המקום…והסיפור בא על מקומו בשלום.

המחזה ובהמשך המחזמר (שהיה אגב  ,המחזמר הראשון שנעשה בישראל ) הפכו לשלאגר היסטרי.

הגרסא הראשונה יצאה בספט 1954 ע'י תיאטרון הקאמרי בבימוי של שמואל בונים כאשר השחקן יוסי ידין שיחק את "קזה" ,ההצגה הוצגה כ-200 פעם…ובשנת 1966 מביים יואל זילברג ,במסגרת תיאטרון "גיורא גודיק " גרסא נוספת ובה מככב יהורם גאון..

בשנת 1973 הפך "קזבלן" לסרט קולנוע בבימויו של מנחם גולן, שכתב את התסריט יחד עם חיים חפר. כמו במחזמר, גם בסרט מכבב יהורם גאון. לצידו שיחקו גם אפרת לביא, יוסי גרבר, מנחם עיני, אריה מוסקונה, ועוד רבים וטובים.

אגב..ביוון נעשתה ב-1964 גרסא יוונית לסרט קזבלן..עפ'י התסריט של מוסינזון ,אולם ההצלחה הייתה צוננת ,והביקורות היו קשות.

בשנת 1989 יוצא הבמאי אורי פסטר עם גרסא מעודכנת למחזה ,שוב בכיכובו של גאון ,שכבר נעשה מזוהה עם הדמות….וב-2012 יוצא תיטרון הקאמרי שוב בגרסא מעודכנת ומודרנית של המחזה ,הפעם בכיכובו של השחקן עמוס תמם.

תיאטרון - הצגת קזבלן לזכרו של מנחם גולן

 

בעוד שעלילת המחזה "קזבלן" מתרחשת ב"שטח הגדול" (כיום גן הפסגה), הרי שבשנות ה-70 לא נותר כמעט שריד ממקום ההתרחשות המקורית, והסרט צולם בשכונת מנשייה הסמוכה, שעמדה באותה עת בפני הריסה.

זוכרות - שכונת אלמַנְשִיָה (יאפא)

50 אחוז רייטינג—!!!….עם כ-1,222,500 כרטיסים שנמכרו (בעוד אוכלוסיית ישראל היהודית באותה תקופה עמדה על כ-2,845,000), "קזבלן" הוא הסרט השני הנצפה ביותר בתולדות הקולנוע הישראלי; רק סרט הקולנוע "אסקימו לימון", שמכר כ-1,350,000 כרטיסים, עולה עליו.

 

אך אחרי ,ככלות הקול והתמונה מישהו ישאל..אבל מי היה קזבלן ??..דמות מומצאת של מוסינזון או שמא דמות אמיתית??

כמו לכל סיפור טוב האמת לא ברורה..עפ'י כותב המחזה מוסינזון כתב את המחזה לבקשת ארגון תל"ם (תיאטרון למעברות), שרצו מחזה שיפנה לעולים החדשים….

אולם ותיקי חטיבת גבעתי ממלחמת העצמאות, יודעים לאמר כי דמותו של קזבלן מבוססת על משה מולכו, אותו הם מתארים כלוחם אמיץ ללא חת, ללא השכלה ובעל נטייה להסתבך בפלילים. לטענתם, הכיר מוסינזון, שהיה קצין החינוך של גדוד 54, את מולכו…ועליו ביסס את הסיפור.

 

File:AN ISRAELI SOLDIER MOSHE MALCHO.D366-077.jpg - Wikimedia Commons

(משה מולכו)

אולם אם תשאלו את עורכי השבועון "העולם הזה" ז'ל הם יאמרו כי חיים דהאן היה הבריון של העיר יפו. הוא כונה בכינוי קזבלן בשל מוצאו המרוקאי. על דמותו התבססה דמותו של קזבלן במחזמר ובסרט בכיכובו של יהורם גאון ובבימויו של מנחם גולן.

עפ'י השבועון היה חיים דהאן, עבריין יפואי, שהיה מוכר בכינוי "חיים הגדול" ועבר לאילת לאחר שריצה שישה חודשי מאסר על סחר בסמים.הוא עבר לאילת על מנת לפתוח דף חדש. במקום זאת הוא אסף סביבו חבורת עבריינים שפגעה בתושבים ובבעלי עסקים והמשטרה הייתה חסרת אונים…

עונג שבת (עונ"ש): גלגולו של ניגון: אין כמו יפו בַּלֵּילוֹתֶ'ה

(תמונה מהשבועון העולם הזה)

אז אגדות כטבען תשארנה אגדות ,וחוסר הבהירות למקור הדמויות אולי יוסיף נופך מעניין למחזה וזה לוקח אותנו במוסיקה אל המלחין הישראלי דובי זלצר.

זלצר נולד ב-1932 (בן 88)  בעיר יאשי בחבל מולדובה שברומניה,כבר בינקותו התבלט בכישרונו המוזיקלי; בגיל חמש החל ללמוד נגינה בפסנתר, ובגיל 11 כבר למד תאוריה וקומפוזיציה. כעבור שלוש שנים, בגיל 14, הלחין את המחזמר הראשון שלו, שנקרא "הארץ ללא מבוגרים" והועלה על במת "התיאטרון המקצועי לילדים" בבוקרשט.

בסוף 1947 או תחילת 1948, בגיל 16, העפיל לארץ ישראל עם אחיו, חיים, במסגרת עליית הנוער. אונייתם נתפסה על ידי הבריטים והמעפילים הועברו למחנות המעצר בקפריסין, שם הוא עיברת את שמו ל"דב". עם הקמת המדינה שוחרר מהמחנה, עלה ארצה וכאן השלים את לימודיו בקיבוצים בית זרע ומשמר העמק.

ב-1950, שנתיים בלבד לאחר עלייתו ארצה, זלצר נמנה עם מקימי להקת הנח"ל, התמנה למנהלה המוזיקלי הראשון והלחין ללהקה את שיריה הראשונים, בהם "הורה היאחזות" ו"יא ירח". בלהקת הנח"ל הוא הכיר את מי שהפכה לאשתו, הזמרת גאולה גיל, עימה נסע באמצע שנות ה-50 לניו יורק, ושם הקימו את להקת "אורנים-צבר" שביצעה שירי פולקלור ישראליים.

באמצע שנות ה-60 שבו בני הזוג חזרו לישראל. בני הזוג גיל וזלצר התגרשו בניו יורק ב-1968. מספר ימים לאחר מכן נישא זלצר למעצבת האופנה האיטלקיה גרציאלה פונטנה, שהגיעה לישראל מיד לאחר מלחמת ששת הימים.

זלצר הלחין שירים למחזות זמר ולסרטים ישראליים רבים. הוא שילב בלחניו מגוון סגנונות מוזיקליים, מבלדות ועד פופ.

דובי זלצר ,היה גם המלחין של להיטי המחזמר קזבלן : "כל הכבוד" , "כולנו יהודים" ,"יש מקום רחוק ".

בשנת 2007 זכה זלצר בפרס על מפעל חיים שניתן על ידי שר התרבות בתחום הזמר העברי. בנימוקי הפרס נאמר :" זלצר  הוא אחד היוצרים הפוריים והמגוונים ביותר בשדה הזמר הישראלי… הוא ידע לשקף את ההוויה המקומית של ארץ ישראל בלחנים מקוריים ובשירים המושרשים היטב בנוף חיינו. שיריו אהובים ומושרים בערבי שירה בציבור, זוכים לעיבודים חדשים והם מבוצעים על ידי זמרים שעוד לא נולדו כששירים אלה הוקלטו לראשונה וכיכבו במצעדי הפזמונים."

אז למה קזבלן דווקא היום ??..היום מלאו 52 שנה לירי באילת שפצע קשה את חיים דהאן.."מי שכונה מלך השטח של יפו…אשר עליו מספרים מבוססת דמותו של קזבלן.הוא שרד את הפציעה ונפטר בשנת 97 ,וניקבר בבית העלמין חולון…על קיברו נכתב …"יחיד בדורו.

חיים קזבלן דהן 1932 - 1997 BillionGraves Record

שבת שקטה ונעימה לכולם…אחרי החום הגדול ..תגיעה הרגיעה בסוף השבוע הבא.

 

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s