איזה מין אביב מוזר , אתמול השמש חיממה את הכל . יצאנו לחצר הנחנו כיסאות ,הרמנו רגליים ובהינו בפריחות מסביב. והצבעים השנה ,מה אני אגיד לכם ? ..חגיגה לעיניים…כובע הנזיר פורח בכתום וצהוב , חרציות שיחיות בלבן וורוד , ופרחי הגרמית הזוחלת מפזרים צהוב זרחני . אל החגיגה מצטרפים בסלואו שקט פרחי הגרניום הזוחל , לבושים בחליפת סגול ,אדום ,וורוד…השרכים מסביב מעודדים את כל החוגגים בקונפטי עלים ירוק , וממתינים לכניסה המלכותית של פרחי הברונפלסיה שעוד רגע ( מקסימום יום) יעשו כניסה רשמית בפרחי ורוד סגול ולבן (ומכאן שמם העממי "אתמול,היום ,מחר) עם ריח מתוק ומשכר.
אם כן , אז "מה כל כך מוזר באביב" אתם שואלים ?..המוזר הוא שהבוקר יצאתי לקחת את העיתון , ואת קולות המסיבה מאמש ,החליפו קולות הגשם הניתך על ראשי הקשיש…וכך בדילוגי עיזה עיוורת הגעתי אל העיתון שהיה מונח על המדרגות ,ועימו חמקתי פנימה…לאחר ניעור כיסוי הניילון הרטוב מגשם , שלפתי את העיתון..דפדפתי לתשבץ השבועי , עם חיוך מדושן…הגעתי להגדרה 3 מאונך …" ממציא הטלפון (5)…..אז זה מה שמוזר…חמש אותיות ???….זה לא 2 אותיות ?? מה ??…זה לא בל ?? איפוא טעינו???..זה מה שמוזר…
שבת שניה של חודש אפריל ליל הסדר/סגר כבר מאחורינו ,הקורונה מסביבנו והגשם מעלינו. כן גם לאחר שעברנו לשעון קייץ , וכיבינו את אורות הנסיעה בדרך בין-עירונית ביום…האביב מלהטט בנו ומוריד עלינו גשם ,והשבוע פינתנו תאכזב לא מעט חובבי תשבצים..מתוך רצון לכבוד וצדק ל: אנטוניו סאנטי ג'וזפה מאוצ'י.
מאוצ'י נולד בסאן פרדיאנו, פרוור של פירנצה אשר באיטליה. ב־ באוגוסט 1834 הוא נשא לאישה את אסתר מוקי (Esterre Mochi), מעצבת תלבושות. בעקבות השתתפות בקונספירציה שעירבה את התנועה לאיחוד איטליה בשנים 1833-1834, נאסר מאוצ'י לשלושה חודשים וסבל ממעקב והטרדה של המשטרה.
בעקבות המאסר היגרו מאוצ'י ואשתו לאמריקה באוקטובר 1835, תחנתם הראשונה הייתה בקובה שם השיג מאוצ'י עבודה בהוואנה.
כמו בכל דבר בחיים ,ידע ,כסף או יכולת אינם המפתח הבלעדי להצלחה ,או תהילה…נדרש גם לא מעט מזל…מה לו ולטלפון ??..מיד חברים..לא למהר.
בגדול ,טלפון הינו מכשיר הממיר קול אנושי לאותות חשמליים , אלו יעברו בחוט , (בהמשך באלחוט) , אל הצד השני שם יומרו חזרה לקול רגיל.וכך ניתן יהיה לשוחח ולהעביר הודעות ממרחקים.
בשנות השבעים של המאה ה-19 שני ממציאים עבדו בנפרד על המצאתו של מתקן שנועד לאפשר המרת גלי קול למתח חשמלי ולהיפך, זאת כדי שניתן יהיה להעביר קול למרחקים גדולים בזמן אפסי. כמה מיקרי ומוזר הוא ששני הממציאים ממש הגישו את הצעותיהם למשרד פטנטים בהפרש של כמה שעות בלבד אחד מהשני. הראשון היה אֵלִישַע גְרֵיי (Elisha Gray) והשני שלמזלו הקדים אותו במספר שעות היה יקיר התשבצים הלא הוא אַלֵכְּסָנְדֵר גְרַהַאם בֵּל (Alexander Graham Bell). בין השניים התנהל מאבק משפטי על ההמצאה.כל אחד מהם טען " כולה שלי " אולם בסופו של דבר בל זכה בתביעה ובמקום של כבוד ב 3 מאונך שתי אותיות…..
אלכנסדר גרהם בל
אלישע גריי
אולם האמת היא אחרת אף לא אחד מהשניים היה ממציא הטלפון…נחזור אחורה בזמן אל ידידנו מאוצ'י.
כאמור אנטוניו מאוצ'י נולד באיטליה בשנת 1808, שם רכש השכלה בתחום הנדסת מכונות. בסיום לימודיו עבד כאיש אחזקת במה במספר תיאטראות באיטליה עד שקיבל עבודה דומה בתיאטרון בהוואנה, בירת קובה. מאוצ'י היה חובב מדע בנפשו. אחת מהמצאותיו שזכו להצלחה בקובה הייתה טיפול בחולים בהלם חשמלי. בזמן אחד מטיפוליו, שמע מאוצ'י במקרה את ויברציות הקול של עמיתו שקרא בקול דרך חוט נחושת שעבר בינם. הגאון שמייד הבזיק בראשו רעיון , החל להכין את הרישומים ראשונים של הטלפון הפרימיטיבי כבר ב-1849, כאשר אלכסנדר גרהם בל היה בן שנתיים. מאוצ'י נפעם מהתגלית וישב לאחר מכן על המצאתו החדשה אותה כינה מאוחר יותר בשם "טלגרף מדבר" .
וכמילות השיר של להקת טונה… " החיים הם לא סרנגה , לא הכל חלק "…אמרנו חוסר מזל ,אמרנו מאוצ'י …..כדי לקטוף את פירות המצאתו ,עובר ידידנו לעיר הצומחת ניו-יורק..אולם שוד ושבר , בעוד שבהוואנה שבקובה יכל מאוצ'י להסתדר עם שפתו האיטלקית בניו יורק ,היעדר השפה האנגלית היה בעוכריו והוא התקשה להסתדר . יש לציין גם מנהל עסקי גדול הוא לא היה , ובמקום להעסיק עובדים עפ'י כישורים טכניים לפיתוח המצאתו …הוא העסיק חברים..ואם לא די בכך..לקתה אישתו בשיתוק..
מאחר ואשתו סבלה משיתוק חלקי, הוא ניצל את הידע שלו והתקין "מערכת טלפונית" שקישרה כמה חדרים בביתם עם חדר העבודה שלו בבנין סמוך. בשנת 1860 כאשר בנה דגם פועל למכשיר טלפון , הוא הציג אותו בפני משקיעים פוטנציאלים. אך מלבד הבטחות לא קרה דבר. מאוצ'י שקע כלכלית והיה חייב למכור זכויות על חלק מהמצאותיו כדי להתקיים. את המצאת הטלפון הוא לא מכר, אך הוא גם לא יכול היה כלכלית לממן את רישומה הסופי כפטנט על שמו.
אך בכך לא באו צרותיו לכלל סיום , מעט לאחר מכן כאשר הפליג על אוניית קיטור מניו יורק ,אירעה התפוצצות וידידנו הממציא נפצע וניכווה קשות…על מנת לממן את הטיפול בו ,נאלצה אישתו למכור את המצאותיו ואבות הטיפוס שבנה ..לסוחר אביזרים יד שנייה…תמורת ..תחזיקו חזק..6 דולר.
לאחר שקם ממיטת חוליו ניסה ידידנו להשיב אליו את המצאותיו אך היה זה מאוחר שכן נאמר לו שהם כבר נמכרו לאדם אחר, שזהותו לא ידועה. …מאוצ'י שדאג שמא אדם אחר ירשום על ההמצאה פטנט, עבד על בניית אב-טיפוס חדש. אך שוב לא היה ברשותו הסכום הדרוש לרישום פטנט, ולכן רשם מאוצ'י רק אזהרת רישום לפטנט בסוף שנת 1871. לאחר שנרשמה לטובתו אזהרה לפטנט שלח מאוצ'י דגם של המצאתו עם הנחיות טכניות לחברת הטלגרף החדשה "Western Union Telegraph Company". למרות ניסיונותיו החוזרים ונשנים לקבוע פגישה עם נציג מהנהלת החברה, פגישה כזו לא התרחשה….
ידידנו עדיין לא אמר נואש , הוא חידש במשך שלוש שנים מדי שנה את אזהרת הרישום לפטנט ובמקביל ניסה להשיב אליו את רישומי המצאתו …התשובה שקיבל הייתה כי הללו אבדו….
בשנת 1872 הגיש פעם אחרונה ידידנו המיואש אזהרת רישום….האזהרה תקפה לשנה….ו ב-1874 פג תוקף הפטנט הזמני על הטלפון של מאוצ'י. בדרך מיסתורית שנתיים מאוחר יותר מגישים בחור בשם " אלכסנדר גרהם בל ".. וכמה שעות אחריו בחור בשם אלישע גריי .בקשה לרישום פטנט…על טלפון…הטלפון בבקשות הרישום שלהם הוגדר באופן מאוד כללי…
כאשר שמע על כך ידידנו האיטלקי הוא אץ לדרוש צדק..הוא אפילו תאר את ההמצאה הרבה יותר בפירוט מאשר בל…הנושא עבר למישור המשפטי …ושם כאמור היה ידידנו נטול אמצעים…בל העמיד לצורך העניין את מיטב עורכי הדין שניערו את מאוצי' כעלה נידף…משפט התביעה נדחה ונדחה שוב עד לשנת 1896 בה התיק נסגר, אחרי מות ידידנו.
למאוכזבים , גלגלי הצדק עובדים לאט ,אבל לבסוף יוציאו את הצדק לאור.. הקונגרס האמריקני, הכריז ב-2002..106 שנים אחרי ממותו , על מאוצ'י כממציא הטלפון, וקבע, כי בל פשוט "מצא" את מסמכיו של המהגר האיטלקי וניצל אותם לטובתו.
עובדה מצחיקה לסיום: בשנת 2012 פורסמה עצומה בארץ הקוראת לעורכי העיתונים הגדולים לשנות את הגדרת "ממציא הטלפון (2)" בתשבצים ובתשחצים של העיתון, ולהחליפה ל"ממציא הטלפון (5)", העצומה אף איימה: "במידה ותביעתנו לא תתקבל באופן מלא ולא יאוחר מ-13 באפריל 2013 (יום הולדתו ה-205 של אנטוניו מאוצ'י), לא תוותר בידינו כל ברירה מלבד…. להשיב אליכם בדואר רשום את כל הגיליונות על חלקיהם השונים. סבלנותנו תמה!". …האיום לא הועיל…מספר החתימות שעורכי העצומה סימנו לעצמם כמטרה היה 205, אך לצערם חתמו רק 20….אז אולי אחרי הפינה יתווספו עוד כמה בעצומה הבאה…
וממציא הטלפון לוקח אותנו במוסיקה אל להקת רוק אמריקאית מסן פרנסיסקו, קליפורניה….הלהקה קמה שרה ונעלמה לאחר בסה'כ 5 שנים..בלהקה היו ארבע בנות שחורות שיער…ולכן נקראו 4 none blonde.
הלהקה הוקמה בשנת 1989 על ידי הבסיסטית כריסטה הילהאוס, הגיטריסטית שונה הול, המתופפת ונדה דיי, והסולנית וגיטריסטית לינדה פרי.
איך קמה הלהקה ? ..ריסטה הילהאוס ושונה הול הגיטריסטית היו שותפות לדירה, והן פגשו את וונדה דיי כשהצטרפו ללהקה בה היא תופפה. כאשר שלושתן עזבו את הלהקה, הן התחילו לנגן כשלישייה, אך כשראו את פרי שרה בהופעת סולו, הילהאוס והול הציעו לה להצטרף אליהן כסולנית…וכך היה.
ביולי 1991 הלהקה הוחתמה על ידי אינטרסקופ רקורדס ,לצורך הפקת אלבום ראשון ,כתוצאה מכך הוחלפה דיי ע'י דון ריצררדסון. המפיק, דייוויד טיקל, הרגיש שהנגינה של הול לא טובה מספיק, וגם היא פוטרה. הגיטריסט לואיס מטוייר השלים את האלבום עם הלהקה, ואחרי שהאלבום יצא, הצטרף רוג'ר רוצ'ה בתור גיטריסט, והוא נשאר עם הלהקה עד 1994.
וונדה דיי שעזבה את הלהקה , ניגנה בכמה להקות שונות . בשנת 92 שברה את רגליה בתאונה , וחמש שנים מאוחר יותר מתה ממנת יתר.
הלהקה התפרקה בסוף 1994 במהלך ההקלטות של אלבומה השני , וכל אחת פנתה לדרך עצמאית. לינדה פרי התחילה קריירת סולו ב-1995, והקליטה מאז שירים וגם הפיקה וכתבה שירים לאלבומים רבי מכר של מגוון אמניות, כולל כריסטינה אגילרה, אלישה קיז, פינק, גוון סטפאני, קורטני לאב וקלי אוסבורן.
שונה הול הקליטה, הפיקה, והלחינה שירים, ואף הופיע יחד עם אמנים שונים, כולל סטון לארג', (1999-2001), אריק מקפדן (1995–2001), וג'ורג' קלינטון.
האחרונה כריסטה הילהאוס הצטרפה ללהקת קאנטרי-רוק בשם Pie Tramps.
אז למה אנטוניו מאוצ'י דווקא היום ולמה ארבעת הלא בלונדיות ??
אז הלהקה… כי הן שרות יפה …ואנטוניו ??… כי השבוע 13/4 יחול יום הולדתו של האיש שהמציא את הטלפון…דרכו אתם יכולים היום לקרוא את הפינה…אזל מזל טוב אנטוניו ליום הולדתך , תודה על זה שבזכותך יש לנו בעת הזאת את ה ZOOM דרכו אנו מתראים גם בימי הקורונה העליזים. וגם את ה WHATS UP….שכל כך עוזר..
ולארבעת ה"לא בלונדיניות" יש את להיטם הגדול ביותר WHTAS UP , בו הן מעלות את תסכולן מהעולם של הגברים….שאולי אם היו פחות עסוקים במלחמות אלפא ואגו , החיים היו אולי קצת יותר נעימים…ובטוח היינו יודעים שבל .. כנראה לא המציא את הטלפון.
שבת נעימה שקטה ובריאה לכולם.
Twenty-five years and my life is still
Trying to get up that great big hill of hope
For a destination
I realized quickly when I knew I should
That the world was made up of this brotherhood of man
For whatever that means
And so I cry sometimes
When I'm lying in bed just to get it all out
What's in my head
And I, I am feeling a little peculiar
And so I wake in the morning
And I step outside
And I take a deep breath and I get real high
And I scream from the top of my lungs
What's going on?
And I say, hey yeah yeah, hey yeah yeah
I said hey, what's going on?
And I say, hey yeah yeah, hey yeah yeah
I said hey, what's going on?