בשנת 1975 יוצא בישראל לאור ספרו הראשון של הסופר הנהדר עמוס עוז (1939-2018) , הספר היה למעשה אסופת סיפורים קצרים , על חיי הקיבוץ. סיפורים שכבר פורסמו בעיתונים וקובצו לספר …לספר קראו " ארצות התן ".
שם הספר נגזר משמו של הסיפור הראשון שבאסופה: "ארצות התן", אך לא זו הסיבה היחידה לשם הספר. התנים נוכחים כמעט בכל אחד מהסיפורים, ותיאורם, התנהגותם ויללותיהם מסמרות השיער הנשמעות היטב בלילה, משדרות ביתר שאת את היצרים והתשוקות האפלות, שהאדם כולא בתוכו. המספר כאילו מצביע על המימד החייתי שבאדם, החבוי בתוכם של אנשים, שבהם הקורא נפגש מדי יום ביומו, מבלי לנחש מה מתרחש בנפשם פנימה.
וכך מתאר המספר את נפילתו של תן צעיר במלכודת:
"הוא זקף את אזניו בחרדה סתומה ולא שמע שום קול. הריחות טרפו את עשתונותיו. האומנם מקרה הוא? אנחנו תולים במקרים עיורון, והמקרים ניבטים אלינו באלף עיניים. עדיין רך הוא הגור הזה, ואם חש באלף העיניים הננעצות בו, לא יכול היה להבין מה הן אומרות. חומה של ברושים זקנים מאובקים מקיפה את הבוסתן. מה הוא החוט הסמוי ההולך מן הדומם אל החי? אנחנו מחפשים את קצה החוט הזה ביאוש, בחרון, בעוית, נושכים שפתיים עד דם, מצמצמים את עינינו בשגעון. התנים יודעים את החוט. ".
עשור מאוחר יותר ניגשנו למבחן הבגרות בספרות ,הספר נכלל ברשימת הספרים ..ארצות התן ..למבחן ….בואו נתחיל.
שבת לפני אחרונה של השנה המטורללת הזו , בעוד שבוע יחגגו העולם הנוצרי ,וחברות התעופה לישו יום הולדת 2020 ( האמת לא הייתי נותן לו יותר מ-2000) ..ואנו נאלץ להיפרד בשמחה מהעשור השני של המילניום אז.
והשבוע תציין פינתנו את סיפורו של תן קצת שונה…והרבה פחות חביב…כזה שאף וטרינר או חובב בע'ח ישמחו לפגוש……קרלוס "התן".
ב-28-10-1949 נולד לו בעיר קרקס אשר בוונצואלה ילד קטן וחביב ( כל עוד היה קטן )..הוריו נתנו לו את השם איליץ' רמירס סנצ'ס ..את השם בחר לו אביו שהיה עורך דין במקצועו ,ופעיל קומוניסטי שהעריץ את ולדימיר איליץ לנין …המתוק החביב. אגב לאחיו של איליץ קראו הוריו…לנין..כמה מקורי.
הילד נשלח ללמוד בבית ספר מקומי בקראקאס וב-1959 הוא מצטרף לתנועת הנוער של המפלגה הקומוניסטית. ב-1966 התגרשו הוריו, ואמו עקרה איתו ועם אחיו לנין לאנגליה, שם למד בעיר קנסינגטון. אביו החורג ניסה לרשום את שני האחים לאוניברסיטת סורבון בפריז, אך לבסוף העדיף את אוניברסיטת פטריס לומומבה במוסקבה, שם נחשף לראשונה איליץ לסכסוך הישראלי-ערבי. ב-1970 סולק מהאוניברסיטה בגין חתרנות, אך ככל הנראה היה מדובר בסיפור כיסוי לפני שילוחו למשימה על ידי הקג"ב.
ב-1970 הצטרף איליץ לאימוני גרילה של החזית העממית לשחרור פלסטין, בעמאן, שבירדן. במחנה אימונים זה הודבק לו הכינוי "קרלוס". בתקופת אירועי ספטמבר השחור (מאבק שהתנהל בין הצבא הירדני לבין ארגונים פלסטינים בתוך ירדן (שהיו מאורגנים באש"ף), בחודש ספטמבר 1970.) נלחם קרלוס עם אנשי החזית העממית נגד כוחות הביטחון הירדנים, אך לבסוף נמלט ללונדון, שם הרחיב אופקיו , ולמד מספר קורסים בבית הספר לכלכלה של לונדון. כתוצאה מנדודיו בעולם רכש לעצמו קרלוס שליטה בשפות ספרדית, רוסית, אנגלית, ערבית וצרפתית.
הכינוי "התן" ניתן לו על ידי העיתונות, משום הדמיון בדרכי פעולתו וחמקנותו שהזכירו את גיבור ספרו של פרדריק פורסיית "יומו של התן", (תורגם בעברית ל"נשיא על הכוונת"). עותק מספר זה נמצא בחדרו במלון בעת אחד מהחיפושים הרבים אחריו.
בשנת 73 ,החליט קרלוס כי הוא בשל לפעולת הטרור העצמאית הראשונה שלו , והחליט להתנקש באיש העסקים היהודי, אדוארד זיו, מנכ"ל מרקס אנד ספנסר העולמית, כפעולת תגובה לחיסולו של איש התאטרון הפלסטיני מוחמד בודיה, שנחשב לאחד ממנהיגי החזית העממית, על ידי המוסד הישראלי. במסגרת הנסיון הוא ירה בזיו יריה אחת בפניו ,אך אז הייתה תקלה באקדחו . הוא נמלט מהזירה במחשבה כי הצליח ,אולם זיו החלים . קרלוס לא איבד מוטיבציה ושב זמן מה מאוחר יותר שוב ללונדון ,ובנסיון לעשות פיגוע והפעם בסניף בנק הפועלים בעיר. הוא השליך רימון ,אשר פצע קלות את אחת הפקידות…קרלוס נמלט שוב הפעם לצרפת.
בפריז הוא נוטל אחריות על השלכת רימון בבית הקפה "דראגסטור" בסאן ז'רמן, בו נהרגו 2 אנשים ונפצעו 34, וכן על סדרת התקפות באמצעות מכוניות תופת על שלושה יומונים צרפתים ותחנת רדיו, שגילו גישה פרו-ישראלית, ובהן לצערו ולשמחתינו לא נפגע איש. תתפלאו אך האיש עדיין לא נלכד ,וב-13 וב-17 בינואר 1975 מנסה קרלוס ביחד עם טרוריסט גרמני בשם יוהאן ויינריך לבצע התקפה באמצעות ירי טילים על מטוסי אל על בנמל התעופה אורלי בפריז. ויינריך ירה שני טילים מבניין הטרמינל למטוס של אל על, אך החטיא ופגע במכונית ובמטוס יוגוסלבי.
מסתבר שלעיתים נדרש הרבה יותר מזל משכל ,וכך ב-27 ביוני 1975 נעצר בפריז הלבנוני מישל מוחארבל שהיה איש הקשר של החזית העממית עם קרלוס. הוא הוביל את השוטרים לרחוב טולייה (Toullier) מס' 9 בפריז, לדירה ששמשה את אנשי "החזית העממית". ככל הנראה לא היה בכוונתו להסגיר את קרלוס, שכן החוקרים הגיעו לדירה בלתי חמושים. למרבה ההפתעה בילה קרלוס במסיבה בדירה. קרלוס חיסל את שלושת השוטרים ואת מוחארבל, ונמלט לבריסל ומשם לביירות. האירוע האדיר את דמותו של קרלוס שטען כי מוחארבל בכלל היה סוכן המוסד.
הפעולה הבאה שלו תהיה הידועה מכולן. בדצמבר באותה שנה, על פי הזמנה – כנראה של סדאם חוסיין או מועמר קדאפי שרצו להעלות את מחיר הנפט, קרלוס חוטף את שרי הנפט של ארגון אופ"ק המתכנסים בווינה. מסייעים לו בכך שישה טרוריסטים נוספים, בהם שניים מארגון באדר מיינהוף.
הטלוויזיה האוסטרית נענית לדרישתו, ומקריאה את המניפסט שלו, הוא ואנשיו קיבלו מטוס וקיבלו מקלט מדיני באלג'יריה. כל בני הערובה שוחררו. אולם כדרך כל בשר ,אידאולוגיה זה נחמד אך כסף קצת יותר .לימים טענו שהטרוריסט "האידיאולוגי" פשוט לקח שוחד עצום כדי לא לרצוח את שרי הנפט של ערב הסעודית ואיראן. החזית העממית, שלא אהבה זאת סילקה אותו משורותיה והוא הפך לטרוריסט- שכיר חרב. (" שלום ,הגעת לקרלוס חברה לביצוע פיגועים , לחטיפה הקש 1 , לזריקת רימון 2 …למכונית תופת הקש 3 או המתן…שיחתך חשובה לנו …מיקומך בתור 13…).
בעקבות החיפושים אחריו ,ו"השוק החלש " ,קרלוס יורד למחתרת, עד 1982 . אשתו, מגדלנה קופ, יוצאת ארגון באדר מיינהוף, נעצרה בצרפת לאחר ניסיון פיגוע באמצעות טיל בכור גרעיני. וממש כמו בסרטים ,מה לא עושים למען אהבה ? , קרלוס הציע לצרפת לשחרר את אהובתו, ומשצרפת לא נענתה לבקשה הכה מנומסת, פצח בסדרת פיגועים נגד מטרות צרפתיות וזה שכנע את הצרפתים..ואהובתו.. שוחררה.
זוג היונים נדד בין לוב, קובה, סוריה, ומגיע לבסוף לסודאן. האמריקנים לוחצים , ומדינות רבות כבר לא מוכנות לארח את קרלוס כולל גרמניה המזרחית. הוא היה ידוע מדי, הפך לסמל לטוב ולרע. אמנם קרלוס התקבל בחמימות בחרטום, אך שירותי הביטחון האמריקאים והצרפתים המשיכו ודרשו את הסגרתו. הם הציעו לסודנים הצעות מפתות תמורת ראשו. אורח חייו הנהנתני, שלא התיישב עם האסלאם האדוק במדינה הפך לו לרועץ. לסודאן היה חשוב להימחק מרשימת המדינות התומכות בטרור, והסגרת קרלוס הייתה דרך מצוינת להשיג זאת וכך עשו. קרלוס נעצר ב-14 באוגוסט 1994 והוסגר לצרפת. משפטו של קרלוס נפתח ב-12 בדצמבר 1997, ובתוך שבוע …ב-23 בדצמבר 1997 הוא מואשם בסדרת הפיגועים של שנת 1975 ונידון למאסר עולם ,בשנת 2017 נידון שוב למאסר עולם נוסף באשמת רצח של שני אזרחים בחנות בשנת 74.
לרוע דרכים משלו ,בכלא נישא קרלוס לאשתו השלישית. השנייה היא לנה ג'ראר, פלסטינית שנעלמה אין יודע לאן ועל ידי מי, אם כי אפשר לנחש, וגורלה נותר מסתורין. אשתו השלישית היא עורכת הדין שלו, איזבל קוטאנט פיירה הצרפתיה, "עו'ד טובת לב ", שהגנה בלהט על קרלוס, על סלובודן מילושביץ' הקברן של יוגוסלביה ועל קלאוס ברבי, הקצב מליון במלחמת העולם השנייה.
סביב "פועלו " של קרלוס , רחשו אינסוף טענות וסיפורים , יוחסו לו אירועי טרור בכל העולם ,והוא לא הכחיש ,ואף האדיר את פועלו לצרכי פרסום ושיווק . חלקן של הפעולות אכן נעשו על ידיו אך חלק גדול הוא ניכס לעצמו .בין היתר הוזכר שמו כמי שקשור לטבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן וחטיפת מטוס אייר פראנס לאנטבה. קרלוס עצמו נהג להתפאר ולפזר רמיזות כאילו היה מעורב באירועים נועזים שונים.
בעת שהותו בכלא הצרפתי התאסלם קרלוס וביוני 2003 פרסם את ספרו "האסלאם המהפכני", ובו תמך באוסאמה בן-לאדן ופעולותיו נגד ארצות הברית. אגב גם כיום אחרי יותר משני עשורים בכלא הצרפתי, הוא עדיין בטוח ששחרורו צפוי בעתיד הקרוב והוא אפילו מתכנן לרוץ לנשיאות מולדתו…ונצואלה..ואפילו הכין רשימה של 1,000 אנשים אותם הוא מתכוון לרצוח ברגע שיעלה לשלטון בוונצואלה….
וקרלוס התן לוקח אותנו ממש בקצרה אל זמר נהדר שכבר ,היה בפינתנו (פעמיים) …ישי ריבו .
הבחור הכל כך מוכשר נולד וגדל במשפחה דתית במרסיי שבצרפת. בגיל שמונה וחצי עלה עם משפחתו לישראל. בתחילה התגוררה המשפחה בכפר אדומים. המשפחה עברה תהליך של התחרדות ולאחר שש שנים עברה ליישוב תל ציון. למד בכמה ישיבות חרדיות, בהן בישיבה לעולים מצרפת בירושלים. שירת שנה וארבעה חודשים בחיל החימוש במסגרת נצח יהודה.
כבר בגיל 13 החל לכתוב שירים, להלחינם ולהקליטם בביתו. בגיל 18 החל ללמוד לנגן בגיטרה.
נקצר ונאמר כי הבחור כותב ומלחין בעצמו מוסיקה ישראלית נפלאה ,כחלק מהגל של סגנון המוסיקה העכשוי בישראל , המכניס טקסטים וניגונים יהודיים למיין סטרים …וזה נפלא. ( ניתן לכלול בגל הזה גם את אבייתר בנאי , עובדיה חממי , שולי רנד , עמיר בניון , בניה ברבי ועוד רבים וטובים ).
עד היום הוציא ישי , ארבעה אלבומים , הוא משתף פעולה בצורה נהדרת עם זמרים שונים ,מופיע בכל הארץ והופעותיו נמכרות בזמן קצר . כיום הוא נשוי ואב ל-3 וחי בירושלים.
אז למה קרלוס התן דווקא היום ?
התשובה תנים משוטטים הפוגעים בעדר.
היום מלאו 44 שנים (21-12-75) , לפיגוע המפורסם של קרלוס התן בכינוס או'פק בוינה . והשבוע בחדשות דיבר הכתב על בעיית התנים המשוטטים ופוגעים בחקלאות ובבע'ח אחרים ,ומהווים סכנה להתפרצות הכלבת….ואם לא די בכך בשבוע הבא נציין בצער מלאת שנה לפטירתו של הסופר המופלא ,ואיש הדעת עמוס עוז(1939-2018)….שסיפרו הראשון נקרא " ארצות התן "….
וישי ריבו ??…הקשר קלוש אך הוא שר כל כך יפה …ובשירו "הלב שלי " ישנה השורה הבאה :
וְיֵשׁ עוֹד צַר שֶׁמֵּצִיק לְצֹאן
וְאֵין צִיר שֶׁיִּצְעַק לְצוּר
רַק אֲנִי מוּל יָם שָׁלֵם וְלֵב שָׁבוּר..
ואני בדמיוני ראיתי… את התן המשקיף על העדר הרועה בשדה…ממתין לטרף…ועל זה עונה ישי ריבו …"ורק אתה יכול להפוך מספדי למחול…"
שבת שקטה ונעימה לכולם.
הַלֵּב שֶׁלִּי נִקְרַע לִשְׁנַיִם
מָה שֶׁלֹּא רָאֲתָה שִׁפְחָה עַל הַמַּיִם
כְּמוֹ סוּפָה מִן הַיָּם ,הוֹלֵם
כְּמוֹ תֻּפָּהּ שֶׁל מִרְיָם , פּוֹעֵם
וְאֵין תְּרוּפָה בָּעוֹלָם
הַלֵּב שֶׁלִּי מֵרִים יָדַיִם
כְּבָר מוֹעֵד לֹא עוֹמֵד עַל הָרַגְלַיִם
שֶׁבֶר כְּלִי שֶׁאֵין בּוֹ כְּבָר מָה
וְהַשָּׁמַיִם הֵם לִי חוֹמָה
אֵיךְ אֶעֱבֹר בְּתוֹךְ הַיָּם בְּיַבָּשָׁהּ
פִּזְמוֹן:
וְרַק אַתָּה יָכוֹל
לַהֲפֹךְ מִסַּפַדִי לִמְחֹל
לְזַכֵּךְ אֶת הַחוֹל
לְרַכֵּךְ בִּי הַכָּל
וְרַק אַתָּה מֵבִין אֵיךְ לָגֶשֶׁת לַלֵּב שֶׁלִּי
מֵּשַׁכֵּךְ כָּל כְּאֵב שֶׁבִי
מְרַפֵּא אֶת הַלֵּב