עיניים להם ולא יראו ..אוזניים

דוד אחד היה לי ,משכמי ומעלה היה . אמתיים וחצי רוחבו ושש אמות ושליש קומתו . כך לפחות נדמה היה לי . הן יודעים אתם כי בעינייה של נמלה , גבוה עד מאוד הוא הסנאי הגמדי זהוב הפרווה. ובעיני הילד בהן ניחנתי במשך כל תקופת ילדותי ,( האמת שגם קצת אחרי ) ,נדמה היה לי דודי כנפיל . אך לא בגובהו עסקינן רבותינו כי אם ביכולתו יוצאת הדופן , להניח למבקריו ולעוט לעבר מטרתו אותה ראה לנכון ,והמבקרים ??…הם ישאו קולם ללא הועיל …ישאלו בוודאי בני שיחי במה המדובר וכיצד תכונות אלה באו לידי ביטוי ? ,יסכיתו וישמעו מעשה שהיה כך היה.

ערבו של ליל פורים היה זה , בחוץ תופף לו הגשם על גגות הישוב ,שלמעט פנסי הרחוב הצהובים נטה באופן מפתיע להחשיך לאחר רדת החמה. באי בית הכנסת כבר נתקבצו זה מכבר , לשמוע קריאתה של מגילה. ונהוג היה כי דודי (זה הגבוה ) הוא שיקרא מגילה , כמנהג אחיו ז'ל ואביהם ז'ל . אולם למעט תכונת גובהו המוטל בספק ,ניחן היה גם בשמיעה קלוקלת וזוג מכשירי שמיעה נהגו לעטר את אוזניו . יחד עם אלו נלוותה לו תכונה נוספת …..חוסר סבלנות לדקדקנות היתר בקריאה מדויקת של המגילה . לתפיסתו "הכוונה היא העיקר ואם אינך סוטה מעלילת המגילה באופן משמעותי , אין זה משנה באם תקרא "ויאמר " עם סגול או קמץ…

אחר הדברים האלה ויהי ערב , וייעל דודי לדוכן ,וליבו טוב עליו ,שהרי ערב פורים הוא , ומה נשתנה ליל פורים זה מקודמו ? , אולם בניגוד למגילה וכיפה שנטל עימו בצאתו את בתו ,את מכשיר השמיעה ,שכח מאחריו ,וכך מגיעים אנו לקריאת המגילה ..עולה דודי לדוכן נושא קולו ופוצח בקריאת המגילה..חייב זכרוני לברכה לציין כי עפ'י רוב קרא הוא יפה להפליא למעט כמה וכמה טעויות פה ושם ,ועוד קצת שם ופה , …מבחינתו הטעויות היו כלא היו , אך מאחר וללא האוזניות לא יכול היה לשמוע את קריאות הנהי והשבר שבקעו מפיות המדקדקים שבקהל המתפללים..הוא העביר הילוך וגמע את המגילה , והעיר מסילת ציון צהלה ושמחה , והאחשדרפנים יצאו דחופים , ולא נמצא שמח ממנו באותו הערב מהודו ועד כוש…ועלתה המחשבה בליבי שמא "לא בדיוק שכח" הוא את אוזניותיו…אולי נתכוון לכך מלכתחילה ??…לכו תדעו.

שבת של אחרי כיפור ,מקווה שכל הצמים התאוששו ,ורוכבי האופניים שבו לגבולם ופינתנו נוסעת לה ככותביה אל בריטניה הגדולה ארצם של שושלות המלכים לבית טיודור, ביתם של שייקספיר והרי פוטר ( ג.ק.רולינג ) , של השחקנים יו גרנט, אמה תומפסון , וקנת בראנה של סר רוד סטיוארט וסר אלטון ג'ון מקום שירתן של אדל , של טסמין ארצ'ר ,ושל הביטלס וסטינג ,מגרשם של קני דלגלישאיאן ראש ,מקום הולדתו של הבמאי גיא ריצ'י , מחוז כתיבתם של צ'ארלס דיקנס וג'ורג' אורוול , ארצם של המשוררים כלורד ביירון ורודיארד קיפלינג…,מקום מושבו של וינסטון צ'רצ'יל ומרגרט טאצ'ר …..ושל החבורה הכי מצחיקה בחמישים שנה האחרונות …מונטי פייטון.

מונטי פייתון (: Monty Python) היא קבוצה של שישה קומיקאים בריטים שיצרה תוכנית טלוויזיה ומספר סרטים קומיים משנת 1969 ועד שנות ה-80. הסרטים והמערכונים שיצרה החבורה היו אחת מאבני הדרך החשובות בתולדות הקומדיה, ורבים רואים בחברי הקבוצה את אבות הקומדיה המודרנית.

החבורה המופלאה מנתה את החברים : מייקל פאלין, ג'ון קליז וטרי ג'ונס. טרי גיליאם, אריק איידל וגרהאם צ'פמן.

לשם "מונטי פייתון" אין הרבה משמעות; הוא נבחר על ידי החבורה פשוט משום שהוא נשמע מצחיק. הוא קשור, ככל הנראה, לשמו של הרמטכ"ל הבריטי במלחמת העולם השנייה פילדמרשל מונטגומרי (מונטי). והשם פייתון פשוט נראה להם מתאים .

מונטי פייתון, כחבורה, החלה דרכה עם התוכנית "הקרקס המעופף של מונטי פייתון" ששודרה ב-BBC משנת 1969 ועד 1974. הסדרה הציגה תפיסות חדשות ומהפכניות לדרך שבה ניתן ליצור קומדיה ולהצחיק, וזכתה להצלחה רבה בבריטניה ובשאר העולם.

ב"קרקס המעופף" הוצג רצף של מערכונים בסגנון נונסנס לרוב, ולעיתים קרובות היא נשאה אופי סאטירי. לכאורה, הורכבה הסדרה ממערכונים, אך הגישה הייתה יותר של זרם התודעה, בעיקר בזכות קטעי האנימציה של טרי גיליאם. כך דחקה הסדרה את הגבולות של מה שנחשב אז מקובל, בסגנון כמו בתוכן, והשפיעה לא רק על הקומדיה הבריטית אלא על קומדיה בכל העולם.

הסדרה עוסקת לעיתים קרובות בסגנון החיים הבריטי, ומציגה מסרים שנחשבו לטעונים פוליטית בתקופת השידור. חברי הקבוצה היו בעלי השכלה גבוהה (אוניברסיטאות אוקספורד וקיימברידג'), ולכן לעיתים הוזכרו בסדרה דמויות מעולם הספרות והפילוסופיה. דבר חריג בנוף של הקומדיות.

תוצאת תמונה עבור מונטי פייתון

לאחר הצלחת הסדרה (ועד שנת 1983) הפיקו חברי מונטי פייתון גם כמה סרטים אשר זכו גם הם להצלחה.

חבורת מונטי פייתון מעולם לא התפרקה רשמית, אך מאמצע שנות ה-80 החל כל אחד מהחברים לפתח קריירה משלו. רובם השתתפו בסרטי קולנוע שונים ואף פנו לתחומים שונים כבימוי וכתיבה. חברי מונטי פייתון הופיעו – לא כקבוצה מלאה (במיוחד לאחר מותו של צ'פמן ב-1989) – בהרכבים שונים בהופעות טלוויזיוניות כ-"Saturday Night Live" ובסרטי קולנוע.

תוצאת תמונה עבור מונטי פייתון

בין סרטיהם ניתן למנות את :" משהו אחר לגמרי " , טעם החיים" , "בריאן כוכב עליון" ," הגביע הקדוש"," דג ושמו וונדה" .סרטים נפלאים עם הומור אנגלי משובח שצוחק על כמעט כל נושא ,כולל ובעיקר פרות קדושות ,ורלוונטי מתמיד גם בימינו אלה .

כמה עובדות מעניינות על החבורה :

  • המערכון הכי נצפה של החבורה ביוטיוב, בפער ניכר מהבא אחריו, הוא "Always Look on the Bright Side of Life" מתוך "בריאן כוכב עליון", עם 20 מיליון צפיות.
  • אחרי התפרקות הביטלס ( זו מהפינה של שבוע שעבר ) הוזמן ג'ורג' הריסון לבצע בתוכנית את השיר "I want to Be a Pirate". כמעט עשור אחרי ההופעה המוצלחת משכן הריסון את ביתו כדי לממן את סרטם "בריאן כוכב עליון" ואף זכה לתפקידון של כבוד כמר פאפאדופולוס.
  • שבוע לפני צילומי "מונטי פייתון והגביע הקדוש" אסרה מחלקת איכות הסביבה הסקוטית על יריות בכל הטירות הציבוריות בהן תוכנן הסרט להצטלם. ההפקה נאלצה לשכור טירה פרטית וכל הסצנות בתסריט צולמו רק בה.
  • בסוף ההקרנה החגיגית של "מונטי פייתון והגביע הקדוש" בפסטיבל קאן, בעוד הקהל גועה בצחוק, נפסק הרולר בפתאומיות ואל האולפן פרצו מכבי אש. הקהל היה משוכנע שזאת בדיחה נוספת מבית פייתון, אבל זו הייתה התרעת אמת על פצצה באולם.
  • 43.5 השניות עברו מרגע פתיחת הקופות למופע האיחוד של מונטי פייתון שהתקיים ביוני 2014 ועד שנתפס המקום האחרון מתוך 20,000 הכיסאות בארנה O2 בלונדון.

ומחבורת מונטי פייטון נעבור במוסיקה אל חבורת הומור אחרת …חבורת ניקוי ראש.

ניקוי ראש הייתה תוכנית הטלוויזיה הסאטירית השנייה בטלוויזיה הישראלית (אחרי "לא הכל עובר"). היא שודרה בין השנים 1974-1976 בערוץ הראשון, שהיה אז הערוץ הישראלי היחיד ולכן הייתה לה השפעה רבה על הפוליטיקה והשיח הציבורי בישראל באותה עת.

העונה הראשונה שודרה בין מאי 1974 לפברואר 1975, והעונה השנייה שודרה בין אוקטובר 1975 למרץ 1976.

טוביה צפיר, רבקה מיכאלי, עליזה רוזן, אהרון אלמוג ושבתאי קונורטי השתתפו בשתי העונות של הסדרה. בעונה הראשונה השתתפו גם דובי גל ושמעון לב ארי (שעזב במהלך העונה הראשונה וחזר בסוף השנייה) ובעונה השנייה הצטרפו אל הצוות גם ספי ריבלין, איציק בן מלך ועוזי לוי (שהשתתף גם בתחילת העונה הראשונה).

כמו כן הופיעו בתוכנית באופן לא קבוע שחקנים נוספים, בהם: רחל שור, יוסי אלפי, מרגלית אלמוג, תקוה מור, אריה מוסקונה ואלי דנקר.

התוכנית עסקה באופן סאטירי באירועי האקטואליה של אותה תקופה ובהם: השבר לאחר מלחמת יום כיפור והעיסוק בדו"ח ועדת אגרנט, ממשלת רבין הראשונה, המתנחלים, שחיתות (בעיקר בקרב השלטון), פערים חברתיים וכלכליים, היחס לערביי ישראל ועוד.

מוטי קירשנבאום הגה, הפיק וערך את התוכנית וזכה על כך בפרס ישראל. יעקב אסל היה הבמאי.

צוות הכותבים כלל את אפרים סידון, ב. מיכאל, חנוך מרמרי, קובי ניב (בתוכניות הראשונות היה דן בירון בצוות הכותבים לפני שהצטרף מרמרי באופן קבוע) ובעונה הראשונה גם את יעקב לזר, עמוס קינן ואלי שרייבר. המנהל המוזיקלי של התוכנית היה רוני וייס.

אז למה מונטי פייתון ולמה ניקוי ראש ,דוקא עכשיו ?

השבוע ציין העולם יובל 50 למערכון הראשון של ה" הקרקס המטורף של מונטי פייתון " בדיוק בשבוע שבו שהינו בבית הכנסת בתפילת יום הכיפורים , שבוע שבו נעה המטוטלת בין צחוק לעצב . זכרונות ופרסומים ממלחמת יום הדין עיטרו את העיתונים ומסכי הערוצים השונים ,ומי שערבב ביקורת סאטירה , ומלחמת יום כיפור וצלף בשוט בממסד היו צוות ניקוי ראש.

והשבוע במהלך שיחה שניהלנו עם חברים בערבו של כיפור ,עלה בזיכרוני אותו דוד נהדר ,עם השמיעה החסרה משהו ,וחשבתי לעצמי שגם מונטי פייטון לא היו מצליחים לייצור כזו סצנה מצחיקה,כמו קריאת המגילה ללא אוזניות , ולעיתים המציאות חזקה יותר מכל דמיון ואין כמו מלחמת יום כיפור מלהמחיש זאת .

אז שתהיה שנה טובה ונהדרת לכולנו ,שנצחק ,נדמע ,נחייך ונרחיב אופקינו.

אנחנו נשתמע שוב ,עת נשוב מממלכת הבריטונים ,הוולשים והסקסונים..ובנתיים זכרו את שאמרו רבותינו "Always Look on the Bright Side of Life"

ולסיום השנה ,ולאחר כל סבבי הבחירות ,שירם של צוות ניקוי ראש לסיום תוכניתם….מתוך התוכנית האחרונה ששודרה במרץ 1976 ..שיר סיום ..שימו לב למילים.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s