Til the walls did crumble and fall

תגיד אודי ," זה נח לך ככה כששתי הקצוות חדים ?" ,שאלתי אותו.  זה נראה  לי ממש לא בטיחותי , להסתובב ככה עם חרב ,ששתי קצותיה חדות , בלי תקן מסודר ,בלי הנחיות בטיחות ,עם קצוות חדים כמו מחט. מה אני אגיד לכם …לא נראה לי. אבל אודי כמו אודי ,חתיכת בן אדם עקשן , כמו כל בני שבטו . הם קוראים לו אהוד אבל אני קורא לו אודי..שברנו דיסטנס אחרי  ההתקלות האחרונה עם המואבים. " תבין " הוא הסביר לי " זה לא שייך אם זה נח או לא , החשיבה שלנו צריכה להיות פרקטית , לא הכל זה נוחות . למשל שאתה בא לרופא והוא אומר לך:" צריך ניתוח" ,,,זה נוח לך ?…ברור שלא , אבל אתה מבין שזה נחוץ . בדיוק אותו דבר עם החרב " אמר והמשיך בעיסוקיו. "תגיד ?? " , המשכתי לשאול,  " סיפרו לי , שמי שמכין  חרב מפלדה ולריאנית ,  נותן לה גם שם . גם אתה נתת שם לחרב המוזרה שלך….??" …הוא הרהר רגע " מה שם ??,,חלאס..חלאסי ..למה לכל הרוחות צריך שם לחרב…מה אנחנו.. חיים בסרט ??"…" אבל אתה יודע מה ,  יש לי שם" מחט "…" למה מחט דווקא ?"שאלתי ….."כי הבוקר  כאשר קמתי  להתארגן ללכת  מזרחה  לעבר הרי מואב  יחד עם כל המשלחת לעגלון , לא הצלחתי למצוא את החרב הקטנה שלי בתוך ערימת החרבות שהונחו על כס הברזל בנשקיה..זה היה נראה לי כמו למצוא מחט ..בערמת שחת.

האמת שזה היה ההסבר הכי מוזר לשם ששמעתי בכל שמונת עונות החורף האחרונות , אבל מי אני שאלין ?…רוצה לקרוא לה "מחט"…שיהיה בריא. "תגיד" המשכתי לשאול  את אודי , " ומה אתה מגיש למלך ?"..בכל זאת הוא מלך…." אודי הרהר רגע ..ואז הפליט בשקט.." בטח לא את הלחי השנייה, אנחנו לא עם של פראיירים "…אמר ופסע החוצה אל החצר שם המתינו לו שאר חברי המשלחת ,וגם  זאב לבן פרווה ,סוסו השחור והגבוה ג'ופרי…..והמון חששות…פתיתי שלג ראשונים בישרו את בואו של החורף על פסגת התבור ועלי עץ המילה האדימו בזריחה.

איור מאת פורד מדוקס בראון של אהוד מתנקש בעגלון

שבת שלישית של חודש מאי , השמש יוקדת בעוז  ,והאויר חם ומלהט הרים , ומסלק שאריות אחרונות של חורף מבורך. הלהט מכה את העשבייה הגבוה וצובע את שולי הכבישים והחצרות בצהוב. פה בסמוך אלינו בערו עד אמש להבות ענק וכילו רכוש וצמחיה כמו עברו פה דרקוניה של חאליסי …. ופינתנו חוזרת אחורה בזמן 3200 שנה ,אל המאה ה-12 לפני הספירה …אל תקופת תום מסעי בני ישראל במדבר , אל כניסתם לארץ ישראל . יהושוע שהנהיג את העם לאחר מות משה , הולך לעולמו…ושבטי ישראל מתיישבים כל אחד בנחלתו…נפתחת תקופת השופטים.

תקופה זו (המאות 12 – 11 לפני הספירה) מציינת את ראשית התהליך של גיבוש האומה הישראלית( המושג יהודי–יהודה יגיע המון שנים מאוחר יותר) , תקופה זו מאופיינת  בצורת מנהיגות חדשה–שופטים, בשונה מן המנהיגות השבטית שאפיינה את עם ישראל מאז יציאת מצרים. בכל תקופת השופטים ,בישראל אין עדיין  שלטון מרכזי אחד, אין ניהול מסודר וחוקי התנהלות, וכפי שמציין התנך : "בַּיָּמִים הָהֵם אֵין מֶלֶךְ בְּיִשְׂרָאֵל, אִישׁ הַיָּשָׁר בְּעֵינָיו יַעֲשֶׂה" (שופטים כא 25).  כל שבט מתמודד עם בעיותיו הכלכליות ,החברתיות והן המלחמתיות באופן עצמאי.

 

על פי המסופר בספר יהושע, נכנסו שבטי ישראל, בראשותו של יהושע בן נון לכנען מעבר הירדן, והחלו במסע לכיבוש הארץ. בשלב ראשון נלחמו השבטים כגוף אחד, הביסו את בריתות מלכי כנען שיצאו נגדם, עלו על ערי כנען והשמידו אותן. בשלב שני, חולקה הארץ לשנים עשר אזורי התנחלות, שיועדו לכל שבט ושבט, והשלמת הכיבוש וההתנחלות הוטלה על כל שבט בנפרד.

תוצאת תמונה עבור שבטי ישראל

השבטים נאבקו בבעיות שונות ובאויבים רבים: בני יוסף היו צריכים להכשיר את היערות לאדמת יישוב. שבטי הגליל היו צריכים להילחם בשארית הכנעני, שבט אשר ישב בתוך רוב צורי-צידוני במערב הגליל. בני דן נלחמו באמורי, יושבי חוף יפו, שלחצו אותם לכיוון ההר ולא נתנו להם להיאחז בנחלתם. בני גד וראובן וחצי שבט המנשה עסקו במלחמות עם שבטי המדבר שניסו לחדור לתחומם. הירדן, שהבדיל בינם לבין שאר השבטים, הגדיל את המרחק ואת הפער בינם לבין יתר העם. בשעת מלחמה לא ששו שבטים אלה אלי קרב לעזור לאחיהם…בקיצור, בעיות כלכלה, בטחון ,מסתננים, אויבים סביב לה, ולא קלה היא ..לא קלה דרכינו.

את העם הנהיגו  כל אחד בזמנו-השופטים . שקורותיהם – כמו גם אירועי התקופה – מתוארים בספר שופטים . בדרך כלל נבחר שופט על בסיס אישיותו ע'י העם או ע'י ה' , בלי קשר למוצאו או למעמדו, ובלי שיוכל להוריש את התפקיד לבניו אחריו.השופט מגיע מנהיג את העם לתקופה מארגן תקופת שקט ונעלם.

ההנהגה בתקופת השופטים התבססה על מנהיג שנבחר וניחן בכריזמה אישית . הריטואל היה קבוע ,ממש כמו בסרט אמריקאי…שלב א: העם חוטא….שלב ב:העמים מסביב מציקים לעם החוטא….שלב ג : העם זועק לעזרה ..שלב ד : מתמנה שופט אמיץ שמושיע את העם…כמה שנות שקט…ושוב חוזרים לשלב א…וכך חוזר חלילה…אין ספויילרים…הסוף ידוע כבר בתחילת הפרק.

ומי היו השופטים ??הראשון היה עתניאל בן קנז , ולאחריו… אהוד בן גרא , גדעון ,שמגר בן ענת ,תולע בן פואה ,יאיר הגלעדי ,יפתח הגלעדי ,…איבצן מבית לחם ,ברק בן אבינועם ודבורה הנביאה ( ויעל אשת חבר הקיני כמובן ) , איילון הזבולוני ( מוכרים לכם ??) , עַבְדּוֹן בֶּן-הִלֵּל הַפִּרְעָתוֹנִי , ואחרון חביב גבר גבר ושמו …שמשון השופט שלחם בגבורה ,,,אבל לבד בפלישתים.

תמונה קשורה

 

באותם ימים חוזרים ומגיעים לארץ גלים של אומה שהפילה את אימתה על יושבי הארץ שנים רבות מאוד:… הפלשתים. עד היום קרויה ארץ ישראל בפי רבים "פלסטין", כשמו של עם זה.

מקורם של הפלשתים ב"איי הים" – בכרתים, באיי הים האיגאי ובחופים של צפון הים התיכון שבאותו אזור.

בשעה שישראל כבשו את ארץ כנען לאחר שובם ממצרים, כבשו  במקביל שבטים פרימיטיביים, אבות אבותיהם של היוונים, את האיים האיגאיים ואת האיים הסמוכים להם מידי הפלשתים. הפלשתים נאלצו לעזוב את ארצם, ובאניות החלו לפלוש לארצות הים התיכון: בתחילה הם החריבו את ממלכת החיתים באנטוליה, משם  ירדו דרומה וכבשו את מלכות האמורי בסוריה, ולבסוף הם ניסו לפלוש למצרים. רעמסס השלישי התייצב מולם וניצח אותם בקרב גדול מאוד. רבים מן הנשארים בחיים מבין הפלשתים גויסו לצבא מצרים, והשאר פנו לחופי ארץ ישראל. כך נוסדה ארץ פלשתים החדשה באמצע תקופת השופטים.

כאמור כל שופט בא הושיע את העם ולאחר מכן הייתה תקופת רוגע(בין 6 ל-70 שנה ) סה'כ נמשכה תקופה זו 322 שנה ( הכתוב המקראי אינו מסודר כרונולוגית ).

צורת ההתנהלות הזאת ע'י  השופטים סייעה להנהיג את השבטים בצורה מוגבלת בהתמודדות שלהם  עם  העמים השכנים בארץ-ישראל ומחוצה לה. מול הפלישתים שעוצמתם הצבאית הייתה גדולה יותר לא יכלו שבטי ישראל להתמודד בהצלחה תחת מנהיגות משטר של שופט. אמנם שמשון הגיבור הצליח להכות בהם ולגבות מהם מחיר יקר, אך לא היה זה במסגרת קרב צבאי שהכניע את הפלישתים, או כזה שהביא לשינוי בסדרי הכוחות.

 

הצלחתם של הפלישתים בהתמודדותם מול בני ישראל ואיומם על עצם קיומם בארץ-ישראל הביאה את הדרישה של שבטי ישראל לקיום משטר מלוכה בישראל. החשש מפני מפלה צבאית גדולה וחורבן הביא לדרישה לקיום משטר מלוכני שהיה נפוץ בעמי האזור, בתקווה שזה יאחדם, ירוממם וינהיגם להצלחה.

והנגיעה בתקופת השופטים לוקחת אותנו במוסיקה אל האיים הבריטיים שם שרה ומנגנת להקת פלורנס אנד דה מאשין.(באנגלית: Florence and the Machine ).

תוצאת תמונה עבור פלורנס וולש

ללהקה סיגנון משולב ויוצא דופן ,הרכב הלהקה כולל את הסולנית, פלורנס ולש  ועוד מקבץ מוזיקאים  נפלא  רוברט אקרויד ,כריסטופר לויד היידן ,ואיזבלה סאמר המספקים פסקול לשירים שכותבת ושרה ולש.

סגנון הלהקה מתואר לעיתים כשילוב בין כמה סגנונות, בהן רוק,גוטי,  ומוזיקת נשמה. עוד לפני הצלחתה זכתה הלהקה לתשבחות רבות ממבקרים בתעשיית המוזיקה, בייחוד מה-BBC. בנוסף, ה-BBC תרמו להצלחת הלהקה, שכן הציגו אותם כחלק ממיזם "BBC מציג".

בטקס הגראמי ה-53 פלורנס אנד דה מאשין היו מועמדים לפרס האמן החדש הטוב ביותר. בנוסף, הופיעו בטקס ה-VMA ‏2010 ובקונצרט פרסי נובל.

עד כה הוציאה הלקה ארבע אלבומי מיני , ושלושה אלבומים רגילים …לאחרון שלהם High as Hope…ימלא השבוע שנה…

אז מה הקשר ולמה דווקא עכשיו ?

בשנים האחרונות בכלל ובשנה הנוכחית בפרט ,ישנה בארצנו הקטנטונת ויכוחים מאבקים ומריבות בעניין מערכת המשפט , מי לכאן ומי לכאן ….והשבוע במסגרת לימודי חוג תנ'ך 929 …שוחחנו על תקופת השופטים בתנ'ך….התקופה שבסופה  לאחר 322 שנות שיבטיות  הומלך מלך בישראל כפי שביקש העם…אבל זה החזיק רק 70 שנה ואז נקרעה ממלכת ישראל ( תקופת רחבעם)תחילה ל-2 בהמשך לגזרים .. ומנגד השבוע כמו במטה קסם הסתיימה לה תקופה בת 8 שנים של סידרת" משחקי הכס " , סדרת הדגל של רשת HBO…סדרה מופלאה ומדהימה בהיקפה על ספריו של ג.ר.ר.מרתין  . ( למי שמעוניין הייתה בעבר פינה בנושא הסדרה . ניתן להקיש בגוגל "שיר של אש וקרח במחשבה שנייה ") .

תמונה קשורה

וכמו בספר שופטים כאשר ישראל נאבק בשבעה עממים , במקביל  לשבע הממלכות שבסדרה .וכן הן בסדרה והן בתנ'ך כולם רוצים שליט חזק ..והדמיון לא נגמר שם.. בחלק ניכר מתקופת השופטים וגם בסדרה המלך הראוי  או השופט הראוי אינם רוצים כלל בשלטון . דמיון נוסף הוא העובדה שהמחיר אינו שיקול מבחינתם של אלו  החפצים בשלטון , ופשוטי העם  משלמים את המחיר..ובנוסף  במקרא הייתה זו סכנת הפלישתים שאיחדה את השבטים למלחמה ,ובסדרה סכנת המתים הלבנים מאחדת את הממלכות למלחמה הגדולה,,, .

אבל הכי חשוב בעוד שבועיים ימלאו 15 להולדתו של שופט גיבור חייל אחר אומנם שיערו ארוך כשמשון אך קראנו לו…..יפתח… שלנו..( טוב נו…כמעט גיבור חייל).

תוצאת תמונה עבור משחקי הכס עונה 8

אז שופטים מערכת משפט ,משחקי הכס ומלחמות מיותרות…ומה ללהקה של פלורנס ??

אז השבוע מלאה שנה לאלבומה האחרון וכן הלהקה מבצעת את אחד השירים היפים שמופיעים בעונה האחרונה של הסדרה "ג'ני של האבנים העתיקות"…שיר מקסים , מתמצת נפלא של הסדרה, וגם עצוב שמופיע בחלקו ..השיר ששר פודרי ערב המלחמה הגדולה..

ואולי אם נהיה קצת יותר גמישים וקצת יותר קשובים , נלחם פחות נשיר יותר ונוכל לשבת תחת התאנה קצת יותר משבעים שנה, כי  כמילות השיר ככלות הקול והתמונה השמות ישכחו ,וזה לא משנה מה עשו או לא עשו. והיא ..אף פעם לא רצתה לעזוב…גם לא כשנפלה החומה….הזיכרון יתפוגג כמו קצף הגלים. השיר מקסים שימו לב למילים.

שבת נעימה שקטה ושלווה לכולם.

Jenny of Oldstones

 

High in the halls of the kings who are gone
Jenny would dance with her ghosts
The ones she had lost and the ones she had found
And the ones who had loved her the most

The ones who'd been gone for so very long
She couldn't remember their names
They spun her around on the damp old stones
Spun away all her sorrow and pain

And she never wanted to leave, never wanted to leave
Never wanted to leave, never wanted to leave

They danced through the day
And into the night through the snow that swept through the hall
From winter to summer then winter again
'Til the walls did crumble and fall
And she never wanted to leave, never wanted to leave
Never wanted…

 

 

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s