כוכב נולד..או דישדוש במים עכורים בדרך אל האושר.

רוחות הסתיו הקרירות חדרו מבעד לאריג הצמר שעל כתפיה ,וצמרמורות סימרו את שיערה , השמש כבר שקעה זה מכבר , ונורות הניאון שעל המדרכה האירו את דרכה הבייתה. נעלי הבלט השחוקות ביצבצו מהתא הצדדי בצידו הימני של תיק הלימודים הכבד. "אני עוד צריכה להגיע הבייתה ,להתקלח ,להכין שיעורי בית במטמתיקה , וללמוד למבחן באזרחות" . היא הציצה בשעון ,והוא ענה ביובש כי השעה הייתה כבר 1845…

מזה שלוש שנים שהיא ,חוזרת על הריטואל הזה, ארבע פעמים בשבוע ,בקייץ בחורף בסתיו ובאביב . שעות הפנאי שלה עם חברי כיתתה ובני גילה הצטמצמו להפסקות בבית הספר , ובקייטנת הקייץ האחרונה ,נסעה עם חברותיה לחוג לתחרות ריקוד בליטא..היא תהתה בינה לבין עצמה מדי פעם , "האם נכון היא עושה ?"..היו ימים שחשבה שכן, אולם מדי פעם בעיקר בעיתות משבר ,סחה לעצמה שמא היא טועה..וימי ילדותה חולפים לבלי שוב….רעש מכונית חולפת העיר אותה ממחשבותיה..וגשם קל החל לרדת…בחלון הבית אותו עברה בזה הרגע הספיקה להבחין בבני משפחה סביב שולחן. פניהם ניראו צוחקות ,ונדמה היה לה כאילו רואה היא את רצונותיה ולא את המציאות. טיפות הגשם הלכו והתחזקו והיא החישה צעדיה ועוד רגע וכבר יבשה נעליה על שטיח הכניסה לביתה…."בשביל להגיע לתהילה צריך להתאמץ" ,מלמלה לעצמה..עוד ערב קרב לסיומו חשבה בעת שסגרה את הדלת מאחוריה.

תוצאת תמונה עבור ריקוד בלט

 

שבת סתוית משהו , בסופו של שבוע עם מז'א בריטי משהו , לילות קרירים ,וימים עם גשם עדין ושקט , ששטף את מדרכות היישוב וגגות הבתים . השמש שהבליחה בין לבין הנציצה את הגגות הסולאריים באור יקרות …ולרגעים קלים נראה האושר קרוב מתמיד…ופינתנו אינה מתיימרת אך תנסה לנגוע בנושא הכה לא ברור..האושר..

מה גורם לנו להיות מאושרים ? , והאם זה חשוב שנהיה מאושרים ?

תוצאת תמונה עבור אושר

כבר ביוון העתיקה, נעשתה הבחנה בין שני ממדים עיקריים בהגדרת האושר – הראשון הוא הדוניזם (Hedonism), המתמקד בחיפוש אחר עונג פיזי  ( כסף ורכוש, מזון טעים , הנאות גוף שונות ,מנוחה ,ורוגע )ובהימנעות מכאב;   ולעומתו המימד השני הוא "יודמוניה" (Eudaimonia) הגורס כי אושר טמון בחיים טובים במהותם הכורכים בתוכם ערכים ומשמעות, היינו שהאושר הוא ברמה הנפשית יותר (משמעות לחיים,מימוש עצמי , הגשמת חלומות ,הבנה של דברים וכו').

התפיסה ההדוניסטית מזוהה במידה רבה עם עיקרון העונג כמנחה את התנהגות האדם, בשאיפתו להשיג כמה שיותר עונג ולהימנע כמה שניתן מכאב ומסבל.בקרב חלק מהחוקרים בפסיכולוגיה החיובית, הדוניזם בא לידי ביטוי במושג "רווחה נפשית" ונמדד באמצעות שלושה מרכיבים: שביעות רצון מן החיים, רגשות חיוביים ורגשות שליליים.הרווחה הנפשית מייצגת את החיים הטובים כחיים מהנים שמטרתם להקנות לאדם תחושה טובה ככל האפשר לזמן ממושך ככל הניתן.

אולם יש דבר אחד שעליו מסכימים כל הוגי הדעות הגדולים, כל הפילוסופים וכל הדתות בעולם: הדרך אל האושר לא עוברת דרך התמכרות להנאות. מי שינסה למקסם עד הקצה את ההנאות שלו בחיים, לא יהיה מאושר אף פעם.

ישנו חוק טבע: לביס הראשון בעוגת שוקולד מדהימה במסעדת יוקרה יש טעם גן עדן, חוויה לכל החושים. בביס השמיני כבר בקושי מרגישים מה אוכלים. הסיבה: מנגנוני ההנאה במוח לא בנויים להיות מופעלים לאורך זמן. אנחנו מתרגלים להנאות מהר, ומאבדים את הכיף באותה מהירות.

לעומת התפיסה ההדוניסטית של אושר, פילוסופים שונים טענו כי אושר אמיתי טמון בחיפוש אחר אידיאל וערך. אריסטו פיתח את התורה היודמונית, הגורסת כי אושר מושג באמצעות תהליך מימוש הפוטנציאל הגלום באדם והפיכתו בפועל למה שהוא עשוי להיות בכוח( מימוש עצמי -בשפתינו).אך לא הכל וורוד ופשוט  משום שעוד קובעת גישה זו כי לא כל מרדף אחר ערך אידיאלי יניב הנאה ועונג, ולעתים תהליך זה עלול להביא גם סבל ואכזבה. אך לאורך זמן פעילות אנושית התואמת לערכים פנימיים אישיים עשויה להניב תחושה של סיפוק עצמי, אותנטיות וחיוניות כביטוי לאושר.

עפ'י הפרופסור יורם יובל :"הנאות זה נחמד ומענג אבל הן לא יעשו אותנו מאושרים לאורך זמן. המרכיב העיקרי של אושר הוא משמעות, לא הנאה. ומשמעות באה כשאנחנו מתאמצים למען מי שאנחנו אוהבים, עושים מעשים שאנחנו מאמינים בהם, ומקבלים את התודות של אלה שעזרנו להם.",כלומר לא רק הגשמת מטרות /יעדים ומימוש עצמי אלה בעיקר המרכיב החברתי,היותינו חלק מחברה מפרגנת ,אוהבת ותומכת וניתמכת , מהווה מפתח אל האושר.ומחקרים של ימינו תומכים בתפיסה לפיה אושר לאורך זמן מושג בשילוב של הנאה פיזית המלווה במשמעות וחוויה חברתית.

בשורה התחתונה: 'טוב להיות טוב' היא לא סתם סיסמה – זאת דרך חיים והיא גם דרך אל האושר.

האם לאושר ישנו גם צורך אבולוציוני או שזו סתם הנאה בלבד ??

לפחות למרכיב המשמעות בחיים ישנו גם צורך הישרדותי , הרופא ,פסיכיאטר ,סופר והוגה היהודי ויקטור פרנקל כותב בספרו הקלאסי "האדם מחפש משמעות" (שנכתב על רקע מאורעות השואה) , כי הצורך במשמעות לחיים הוא אוניברסלי,וכאשר אדם מרגיש שלחייו יש משמעות, גוברים סיכוייו לשרוד אירועי חיים קשים, ולעומת זאת כאשר האדם נכשל במציאת משמעות לחייו הוא עלול לחוות מתח נפשי מתמשך"…וסיכוייו לשרוד אירועים קשים..יורד.

ומה איתנו ??

עפ'י דו'ח שהתפרסם במרץ 17 מדורגת ישראל עם כל הצרות של האירנים ,הטרור,המחירים הגבוהים ,זיהום האויר ,ואורן חזן…במקום ה-11 במדרג האושר.. !!!! כן..כן..כלומר יש בכל העולם רק עשר מקומות בהם מאושרים יותר..היתכן ??

תוצאת תמונה עבור מדד האושר העולמי

לפנינו נמצאות רק עשר מדינות משובחות במיוחד, ואלה בדיוק המדינות שציפיתם לראות בצמרת העולמית, מדינות דמוקרטיות ונאורות עם צדק סוציאלי, מדינות שהדבירו את העוני בתוכן. הרי הן, לפי הסדר: נורבגיה, דנמרק, איסלנד, שווייץ, פינלנד, הולנד, קנדה, ניו זילנד, אוסטרליה ושוודיה – ואז אנחנו. במילים אחרות, אחרי ארצות סקנדינביה, ואחרי הולנד ושוויץ, ואחרי המדינות דוברות האנגלית פרט לארצות הברית ואנגליה, ניצבת מדינה קטנה, צפופה ורועשת במיוחד באגן המזרחי של הים התיכון.אנחנו בצמרת העולמית, ולא בפעם הראשונה.

מדוע זה חשוב? כי אושר הוא לא סתם תחושה טובה וחולפת.ד"ר טל בן שחר מהמרכז הבינתחומי, מומחה לפסיכולוגיה חיובית , מגדיר אושר כ"הנאה פלוס משמעות". אני חושב שזאת הגדרה קולעת, אבל המרכיב של ההנאה באושר האנושי הוא לדעתי קטן ובעיקר חולף. לעומתו, המרכיב של תחושת המשמעות והסיפוק בחיים הוא גדול ומכריע.

ומהוא אותו מרכיב "משמעות" כה דומיננטי שיש אצלנו שאנחנו כל כך מאושרים ?( אפילו יותר מברלין -מקום 14…אליה רבים מאיתנו רוצים לעיתים להגר ), עפ'י הפרופ' יורם יובל :"במדינת ישראל יש תוחלת חיים מן הגבוהות בעולם, ותל"ג של העולם הראשון, יש בה תחושה של חופש אישי ותחושת לכידות חברתית, וכל אלה דברים חשובים וטובים. אבל יש בישראל משהו נוסף,,,, שקשה למצוא אותו במקומות אחרים. לדעתו הגורם הנוסף הזה, המכפר על הרעות החולות שעדיין לא הצלחנו להיפטר מהן כאן, הוא משהו סמוי אבל חזק מאוד: תחושת משמעות הנובעת מעצם החיים כאן..בארץ ששאפנו אליה..ועליה נאבקנו."…עצם חיינו כאן נותן לנו משהו..משמעות..

הנושא עוד ארוך ומורכב מאוד וניתן להסתכל על אספקטים רבים שלו ( איך נמדד אושר ? , האם תחושת אושר שווה בין שני אנשים ? , האם ישנם מרכיבים נוספים לאושר ? וכו') ,אך אנו נסתפק בנגיעה הקטנה הזאת וננוע במוסיקה אל …..השחקן…כן שחקן..בראדלי קופר

בראדלי צ'ארלס קופר (באנגלית: Bradley Charles Cooper; יליד-5 בינואר 1975) הוא מפיק ובמאי קולנוע ושחקן טלוויזיה וקולנוע אמריקאי מועמד 3 פרסי אוסקר, פעמיים מועמד לפרס אוסקר לשחקן הטוב ביותר לשנת 2012 על תפקידו בסרט "אופטימיות היא שם המשחק", מועמד לשנת 2014 על כיכובו בסרט "צלף אמריקאי", ומועמד לפרס אוסקר לשחקן המשנה הטוב ביותר לשנת 2013 על תפקידו בסרט "חלום אמריקאי". הוא ידוע גם בשל תפקידיו בסרטי "בדרך לחתונה עוצרים בווגאס" ו"ללא גבולות", ובסדרה "זהות בדויה".

בתחילת דרכו השתתף בסרטים קלילים יותר ובעיקר קומיים, ובהמשך הפך להרבה יותר משחקן יפה ,וגילם תפקידים נהדרים ומשחק נפלא בעיקר כשגילם בחור עם מוגבלות ,או צלף אמריקאי מיוסר בסרטו של קלינט איסטווד.

תמונה קשורה

קופר נולד בפילדלפיה, פנסילבניה שבארצות הברית למשפחה נוצרית-קתולית. משפחת אימו ממוצא איטלקי ושל אביו ממוצא אירי. קופר החל את הקריירה שלו בתפקידים מינורים בטלוויזיה והופעתו הראשונה הייתה בשנת 1999 בסדרה סקס והעיר הגדולה.

בשנת 2009 היה מנחה אורח בתוכנית המערכונים סאטרדיי נייט לייב. בנוסף הוא גם שיחק בסרט "הוא פשוט לא בקטע שלך" ובשובר הקופות בדרך לחתונה עוצרים בווגאס. באותה שנה שיחק בקומדיה "הכל אודות סטיב" לצד סנדרה בולוק.

בשנת 2012, כיכב בסרט "אופטימיות היא שם המשחק" בתור פאט סוליטנו לצידה של ג'ניפר לורנס. בשנת 2013 היה מועמד לפרס אוסקר לשחקן הטוב ביותר, פרס גלובוס הזהב ולפרס באפט"א על משחקו בסרט.

שנתיים מאוחר יותר בשנת 2014 היה מועמד שוב לפרס אוסקר לשחקן המשנה הטוב ביותר על הופעתו בסרט "צלף אמריקאי". באותה שנה קופר הפיק וכיכב בתפקיד הראשי בסרט "צלף אמריקאי" בבימויו המדוייק של קלינט איסטווד. לצורך גילום התפקיד של צלף בנוי לתלפיות מיחידת אריות הים, העלה כ-18 קילוגרם במשקלו. קופר הועמד על משחקו בתור הצלף כריס קייל לפרס האוסקר לתפקיד הראשי הטוב ביותר, בנוסף הוא הועמד על עבודת ההפקה שלו ביחד עם איסטווד, פיטר מורגן ואנדרו לזאר לפרס הסרט הטוב ביותר לשנת 2014.

אוקי ,תאמרו אז הוא בחור מוצלח, יפה תואר ושחקן נהדר ,אבל מה לזה ולמוסיקה…??

בשנת 2018 ..יצא לאקרנים לפני חודש….  סרטו הראשון כבמאי "כוכב נולד" שהפיק יחד עם קלינט איסטווד, בכיכובו של קופר , ולצידם של ליידי גאגא המדהימה ,ודייב שאפל. ושם לראשונה הוא אף השתתף בשירה "Shallow" שנכלל בפסקול הסרט, A Star Is Born.

תוצאת תמונה עבור כוכב נולד סרט

אז כיצד מתחברים הדברים ?..

השבוע בשיחה בין חברים ,עלה לשיחה העניין של כמה אנחנו עובדים ,מי יותר ומי פחות שעות ,מה נכון או לא נכון , מה המינון ? , ומה בעצם אנו צריכים על מנת להיות מאושרים.?

אז האושר כנראה פנים רבות לו ,ותשובה נהירה וחד משמעית לא תצוץ בעתיד הנראה לעין ,אך שווה מדי פעם לעצור ולתהות לעצמנו …מה בעצם אנו רוצים מהחיים בכלל..ומעצמנו..

רבים מאיתנו רצים ומנסים להגשים יעדים מטרות וחלומות ,רוצים לעלות גבוה ,ואולי להיות כוכבים גדולים ומצליחים  שיאירו את שמי החברה סביבנו..וזה מתקשר לעלילת סרטו האחרון של בראדלי קופר ( אין קשר לפיטר ..) ובפרט לשיר הנהדר אותו קופר מבצע עם האחת והיחידה..ליידי גאגא. שימו לב למילים הנהדרות והכל כך אמיתיות,  לביצוע  של בראדלי ולקול המדהים של ליידי גאגא בזמן הפזמון…..עשו לעצמכם טובה ושימו אוזניות…זה שווה…

שיזרח כוכבנו ונמצא את האושר ..שבת נעימה לכולם.

Tell me somethin' girl
Are you happy in this modern world?
Or do you need more?
Is there somethin' else you're searchin' for?

I'm falling
In all the good times I find myself longin' for change
And in the bad times I fear myself

Tell me something boy
Aren't you tired tryin' to fill that void?
Or do you need more?
Ain't it hard keeping it so hardcore?

I'm falling
In all the good times I find myself longing for change
And in the bad times I fear myself

I'm off the deep end, watch as I dive in
I'll never meet the ground
Crash through the surface, where they can't hurt us
We're far from the shallow now

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s