הקייץ הזה תלבשי לבן

חום היום החל שוקע אט אט ,ואת מקומו תפסו משבי אויר מעט קרירים יותר, השמש ממכון שבתה שלחה קרניים אחרונות של יום קייץ ,וליטפה בעדינות את עלי הגפן וזמורותיה ,כמו לחשה להם " חכו נא עוד רגע ,חכו נא מעט " בטרם יבצרו אותם היוגבים ויהפכום ליין. +

היא הביטה בענפים המהבהבים ירוק /צהוב חליפות אל מול השמש השוקעת ,ולובן שמלתה נראה היה לה כמשלים נפלא לסט הצבעים של ערב קייצי זה. ..רק אבק שניתך מרגליה קלקל את לובן שולי שמלתה ,אך לא היה זה חשוב בעוד רגע תשקע לה השמש ,והאבק כבר יעלם בחשכת הלילה…"אולי הפעם זה יקרה "..חשבה לעצמה , כבר מלאו לי 21 אביבים וחתן ..איין , ימים לא קלים עוברים על שיבטה שהולך לו וקטן משנה לשנה..,את הרהוריה הפריע רעש הלמות פרסות סוסים המכות בקרקע…היא עוד הספיקה להפנות מבטה לאחור בטרם חשה בזרוע חסונה שכמו ליקטה אותה מעם הקרקע והניחתה על גבי גבו של הסוס חשש והקלה נמהלו כיין בליבה..האם זו תחילתה של ידידות מופלאה ?…הזמן יגיד..הרוח הסיעה ענני נוצה בשמי הלילה ,ושיערה התנופף לאחור.

הורד (7)

שבת של מחצית חודש עיברי ,הערב יהה הירח במילואו ,יאיר את פני הארץ ,וירומם את פני הים בגיאות ,ולאחר מכן ירפה והם ישובו למקומם ,ופינתנו נוסעת מערבה שוב ( טוב נו אנו חיים במזרח…) אל אר'הב של אמריקה ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות…למעשה לוושינגטון די סי שם יושבת ומנוהלת "מחלקת המדינה " של ארה'ב ובראשה עומד…ניחשתם נכון..מזכיר המדינה.

departmentseal2600

 

מחלקת המדינה של ארצות הברית (באנגלית: United States Department of State) היא סוכנות פדרלית בארצות הברית, שעל אף שמה היא אחראית לא רק אבל בעיקר על ענייני החוץ של הממשל האמריקאי. בראש המחלקה עומד מזכיר המדינה שתפקידו כמעט מקביל לתפקיד שר החוץ בישראל, והוא אחד האנשים הבכירים בממשל וכפוף ישירות לנשיא. בניין מחלקת המדינה בוושינגטון די. סי. נקרא על שמו של הארי טרומן, נשיאה ה-33 של ארצות הברית.

הורד (8)

איך נוצרה מחלקת המדינה ?? אז חוקת ארצות הברית, שנכתבה לראשונה לפני 231 שנה בפילדלפיה  של שנת 1787 ,נתנה לנשיא את האחריות והסמכות לנהל את קשרי החוץ של האומה האמריקאית. אך במהרה התברר,שהנשיא לבדו אינו יכול לנהל זאת  ושהזרוע המבצעת של ארצות הברית היא חיונית , וצריכה לסייע לנשיא בניהול ענייני החוץ .בית הנבחרים והסנאט אישרו את החקיקה שמורה להקים את "המחלקה לענייני חוץ" ב-21 ביולי 1789, והנשיא וושינגטון חתם עליה והפכה לחוק ב-27 ביולי, וכך הייתה "המחלקה לענייני חוץ" לסוכנות הפדרלית הראשונה שהוקמה תחת החוקה החדשה.בספטמבר 1789, חקיקה נוספת שינתה את שמה של הסוכנות ל"מחלקת המדינה ".

 

לזרוע המבצעת ולקונגרס של ארצות הברית יש מחויבות חוקתית למדיניות החוץ של ארצות הברית. בתוך הזרוע המבצעת, מחלקת המדינה היא הסוכנות המובילה של ארצות הברית בענייני קשרי חוץ, וראשה, מזכיר המדינה, הוא היועץ העיקרי של הנשיא בהחלטות הקשורות למדיניות חוץ.תפקיד מחלקת המדינה הוא אומנם להיות המבצעת של מדיניות הנשיא ,אך למעשה המחלקה מקדמת את האינטרסים והיעדים של ארצות הברית בעולם ,ותומכת בשלל הפעילויות הקשורות לענייני חוץ במחלקות אחרות בממשל.הגנה ועזרה לאזרחי ארצות הברית המטיילים או חיים מחוץ למדינה;מתן סיוע לעסקים מארצות הברית בשוק העולמי;
מתן סיוע ותיווך בפעילויות בינלאומיות של סוכנויות אחרות בארצות הברית (סוכנויות פדרליות או של מדינה מקומית), ביקורים רשמיים בחו"ל ובבית, ומאמצים דיפלומטיים שונים ואחרים ועוד.
על רגל אחת ניתן לאמר כי מדיניות החוץ של ארה'ב מחולקת גיאוגרפית לשלושה איזורים :איזורים בהם תצא ארה'ב למלחמה על מנת לשמור על האינטרסים שלה .( מערב אירופה ,אמריקה,ומזרח אסיה ) ,איזורים בהם תתכן התערבות אמרקאית , ואיזורים שבהם לא תתכן התערבות אמריקאית.(אגב ..אנחנו כנראה בקטגוריה השניה).צריך לזכור שהתערבות הינה הקרבת משאבים ולאו דווקא מלחמה.

images (8)

בעת ניהול אירועים או משברים המתרחשים בעולם ניתן להבחין בשלוש גישות של הממשל האמריקאי הראשונה היא ה"גישה הקלאסית" הקובעת כי העולם מחולק בצורה קוטבית/גושית ועל מנת לשמור על האינטרסים של ארה'ב עליה לשמור על האיזון המצוי בעולם ולהימנע משינויו נשיאים כאייזנהואר ובוש הבן למשל דגלו במדיניות זו. גישה שניה נקראת "הגישה הריאליסטית המתונה " על פי גישה זו ניתן לעיתים ליזום שינויים במאזן העולמי ,מאחר ולא כל שינוי מסכן את ארה'ב . נשיאים כמו לינדן ג'ונסון ובוש האב למשל תמכו בגישה זו. הגישה השלישית מכונה "גישה ריאליסטית מקומית " גישה זו קובעת שכל משבר או אירוע עומדים בפני עצמם, יש איומים רבים על ארצות הברית, צריך לבחון כל אחד בנפרד והתגובה שונה, גמישה ורלוונטית לבעיה. הנשיאים ניקסון ,קנדי , קרטר ,קלינטון ואובמה דגלו בגישה זו .

מחלקת המדינה וניהול משברים ופתרונם מוליכים אותנו היישר אל אחד האירועים המבישים והנמוך ביותר אליו מגיע ההיסטוריה של העם היושב בציון .. אירוע פילגש בגבעה המוזכר בספר שופטים פרקים יט-כא' …….מה הקשר ??…סבלנות.

 

על פי המסופר( בקצרה) , הלך איש משבט יהודה להשיב את פילגשו מבית אביה אליו ברחה ממנו .לאחר שלושה ימים ניאותה הפילגש לשוב עימו והם הלכו חזרה לביתו . בדרכם הארוכה התעייפו והגיעו לגבעה שבשטח שבט בנימין ,וחיפשו מקום ללון בו עד הבוקר.איש זקן מהר אפרים הסכים לארחם ללילה . אך עם לילה ,אנשי העיירה ניקבצו סביב ביתו ודרש להוציא את האורחים החוצה, ממש כמו בסיפור סדום ( אפילו הביטויים והאמירות דומות) .לאחר דין ודברים הוצאה הפילגש ואנשי העיירה התעללו בה באכזריות עד מותה לפנות בוקר .איש שבט יהודה שהיא הייתה פילגשו לקח אותה אל ביתו , שם ביתר את גופה ל-12 ושלח את חלקיה לכל שבט בישראל. העם נחרד מזוועת המעשה והחליט לקום למלחמה להשמיד את שבט בנימין על מעשה העוולה שעשו. לאחר המלחמה אשר נערכה בשלושה שלבים ,בהם תחילה הייתה יד שבט בנימין על העליונה ולבסוף הובס ,נשמד מרבית שבט בנימין (25 אלף ) וכמעט לא נותרו בו גברים.ובנוסף בישראל החליטו לא להשיא את בניהם עם בנות שבט בנימין כעונש.

בשלב הזה החליטו בני ישראל כי הגיע זמן לחשוב ( מה שלא היה כנראה נהוג ), והבינו כי כך יכחד שבט מישראל…הופס …במקום 12 נהיה 11…?..ואחד עשרה שבטים יכול להרוס את כל האיזון בשיר של חד גדייא

טוב "אז נחתן את בנות בנימין" החליטו שוב …רגע אבל כבר גזרנו שלא נתחתן עימן….אז נמצא פתרון "מקורי"….ביום החג בשילו..שנחגג על פי רוב בטו באב…תציאנה הבנות לכרמים לרקד בלבוש לבן ..והגברים  "יחטפו" אותם ( לא נישואים בנוהל הרגיל …אבל נו טוב דרכים רבות לאהבה)כמה רומנטי…וכך ישאר שבט בנימין….זה בקצרה סיפור פלגש בגבעה…

וזה מוליך אותנו במוסיקה אל שירו של נתן אלתרמן אותו מבצעת הזמרת המופלאה ,חווה אלברשטין. השיר נכתב ע'י אלתרמן לביתו תרצה עטר וניקרא שיר משמר (" שימרי נפשך",בהמשך כתבה תרצה שיר תגובה -"שיר הנשמרת ")

images (9)

למה שיר זה ואיך הדברים מתחברים ??

אז היום בדיוק מלאו 229 שנים להקמתה של מחלקת המדינה בממשל האמריקאי ,שתפקידה הוא ניהול אירועים ומתן פתרונות למשברים הצצים במדיניות הנשיא …וביום ימישי  בערב האחרון היה  ערב טו באב ..מה שנהוג לכנות "חג האהבה " . ההמונים בחוף צמח בכנרת שרו שירי אהבה עד לזריחת החמה מעל רכס הרי הגולן.זרי פרחים נשלחו בכל רחבי הארץ לאהובות..אולם שומה עלינו לזכור כי החג והמסורת של ל"חטוף" עלמות חמד המחוללות בכרמים בטו באב…מקורו באחד האירועים המבישים והקשים שפקדו את ישראל בעת העתיקה,הפער בין טרגדיית הפלגש לבין ריקוד הבנות בכרמים אינו נתפס …ולא היה מי שינהל את המשבר,מתחילתו ועד למלחמה הקשה ..לא הייתה "מחלקת מדינה"….או כפי שהמשפט בתחילת הסיפור וכן בסופו מציין…" ובימים ההם אין מלך בישראל".."איש הישר בעיניו יעשה"…ולאור אירוע פילגש בגבעה ,והמודעות הגוברת היום בחברה למעמדן ולמיצובן של הנשים..מתחדדות מילותיו של אלתרמן , דווקא לאורו של ערב אהבה רומנטי ,הצורך לשמור על מידותינו מחד  ועל נפשנו מאידך מקבלות יתר משמעות, שהלא "זה ערב קייץ לכאורה…זה לכאורה סתם ערב קיץ חם..".

הורד (9)

חג אהבה שמח ואופטימי ……,ושבת נהדרת לכולם.

 

שמרי נפשך, כוחך שמרי, שמרי נפשך
שמרי חייך, בינתך, שמרי חייך,
מקיר נופל, מגג נדלק, מצל חשך,
מאבן קלע, מסכין, מציפורניים
שמרי נפשך מן השורף, מן החותך
מן הסמוך כמו עפר כמו שמיים
מן הדומם, מן המחכה והמושך
והממית כמי באר ואש כיריים
נפשך שמרי ובינתך שער ראשך
עורך שמרי, שמרי נפשך, שמרי חייך.

זה ערב קיץ לכאורה, זה לכאורה
רק ערב קיץ טוב, ידוע וישן,
שבא לחסד ולרחמים, לא למורא
ולא לרחש חשדות ודבר אשם,
שבא עם ריח תבשילים ועם מנורה
אשר תאיר עד אם ננוח ונישן.
רק ערב קיץ חם וטוב הוא לכאורה,
רק ערב קיץ חם שבא לא למורא.

 

 

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s