חלפו האביבים חצי מאה עברה ,ותלתלים הפכו שיבה בנתיים (נעמי שמר )

הרעש בחדר  נשמע לה כרחשם של עדת יתושים ענקית…ומטרידה ,כמו רחשם של עשרות מאווררים ישנים הפועלים בהרמוניה לקויה .סלילים נעו הלוך ושוב ,חוטים בצבעי אדום לבן וצהוב נשזרו כמו היה ערב החוג לרקמה . היא נגשה אל חדר האריגה דרך דלת אפורה .בפינת החדר הפונה אל החלון החלה המכונה לפלוט בד צבעוני ,ועליו שלל דוגמאות בסדר מסוים. היא נטלה את הבד הרקום בהתה בו למשך מספר שניות ,וחיוך גדול נמסך על פניה ….אכן שתיים ועוד שתיים…שווה ארבע…זה עובד….הסדר הבלתי יאמן של החורים וצורת הטוויה המסובכת ,עורר בה שמחה ,ובליבה עלתה המחשבה כי אין ספק  שמאז  מנגנון אנטיקיטרה מהמאה הראשונה לפני הספירה ,שנמצא ליד יוון ועד לרגע זה עברה האנושות כברת דרך בלתי תיאמן..היא רצה לחדרו של זוז'ף ,אני חייבת להראות לו ….היא רק לא ידעה שהג'יני עזב את הבקבוק, ועוד רגע ישנה את העולם בו היא ואנו חיים…ומה שבאמת לא יאמן הוא מה צופן לנו העתיד…( העוזרת של זוז'ף זאקארד ,צרפת 1801,ממציא הנול המופעל ע'י  כרטיסיות הניקוב  ).

220px-CNAM-IMG_0527

בוקר שבת חמה באופן חריג , כל שרידי הקור והגשם כמו לא היו אלה חלום ישן ,הדרום אדום , המדבר צהוב ,והשמים כחולים ,ובני הנעורים חוזרים בשניים .אבל על חוף ירדן כמו מאומה לא קרה ,ופינתנו עושה השבוע כבוד …למחשב….כן..כן זה כולל את המכשיר בו אתם אוחזים בזה הרגע ,וקוראים,נכון גם הוא מחשב .מניין הוא הגיע?? ולאן הוא הולך ??,ולמה דווקא היום?

ובכן נתחיל בהגדרה :מחשב הוא בעצם "מערכת המסוגלת לבצע פקודות מוכנות מראש באופן עצמאי" ,לקבל נתונים ,לבצע עליהם איזושהיא מניפולציה עפ'י כללים ופקודות מוכנים מראש ולפלוט החוצה פלט מתוכנן כלשהו…

NAMA_Machine_d'Anticythère_1

מנגנון אנטיקיטרה יוון מאה ראשונה לפנה'ס

מכשירים עתיקים לעריכת חישובים, אבות אבותיו של המחשב המודרני, היו כבר בעבר כדוגמאת  הסטונהג' באנגליה , החשבונייה,ועד   למנגנון אנטיקיטרה- מכונה יוונית עתיקה המחשבת את תזוזת הכוכבים (מתוארכת ל־150–100 לפני הספירה).להבדיל ממחשב ,מכונות חישוב ידעו לתת תוצאות רק אם היה מפעיל שיפעיל אותן ,העצמאות הייתה מהן והלאה..

 

. צ'ארלס בבג' היה הראשון שהגה ותכנן מחשב הניתן לתכנות עוד ב־1820, אך המכשיר לא נבנה במהלך חייו, בשל קשיים כלכליים איתם נאלץ להתמודד, השינויים הרבים שהכניס למכונה שתכנן  ובעיקר – בשל היכולות הטכנולוגיות המוגבלות של אותה תקופה.

250px-12AT7

שפופרת ריק מסוג טריודה כפולה

עד סוף המאה ה־19 הופיעו בעולם מספר חידושים, כמו נול הכרטיס המנוקב ושפופרת הריק שלימים יתגלו שניהם כשימושיים בתחום המחשוב. הכרטיסים המנוקבים שימשו כבר בתחילתה של המאה ה-20  לצורך עיבוד נתונים רחב־היקף בארצות הברית, שבוצע במכונות טבולציה.בשנות ה־30 וה־40 של המאה ה־20 נבנו בהדרגה מכשירי חישוב חזקים יותר וגמישים יותר. עם השנים החלו להופיע במכשירים תכונות דומות למחשב המודרני, כגון הסתמכות על אלקטרוניקה דיגיטלית במקום אנלוגית (פותחה בעיקר על ידי קלוד שנון ב־1937 , עם אפשרויות תכנות רחבות יותר של המכונות). קשהלהצביע  על מכונה אחת מסוימת מבין אותן מכונות כ"מחשב הדיגיטלי הראשון" , אולם ניתן לציין את : מחשב אתנסוף ברי – מכונת חישוב ספרתית שבנו ג'ון אטנסוף וקליפורד ברי ב־1938 והשתמשה בחישוב בשפופרת ריק, במספרים בינאריים ובזיכרון מתחדש. וכמו כן את Z3, מחשב שפיתח הגרמני קונראד צוזה ב-1941, שהיה  המחשב הראשון שהציג אריתמטיקה בינארית והיה נוח יחסית לתכנות. מחשב זה התבסס על רכיבים מכניים.

 

250px-Weizac_(1954-1964)_Front2

המחשב אניאק (1946-1954)

ב־1946 נבנה בארה'ב אניאק, מחשב  המבוסס על הבסיס העשרוני (אפס ואחד יש / אין זרם ). מחשב זה היה המחשב האלקטרוני הרב־תכליתי הראשון. במקור לא היה מחשב זה גמיש במיוחד, וכדי לתכנתו היה צורך לחווט את המחשב בכל פעם מחדש.
הצוות שפיתח את אניאק זיהה את הקושי בתכנות מחדש של המחשב, ולכן הציע ב־1948 תכנון נוח ואלגנטי בהרבה מזה שהיה קיים עד אז; תכנון זה יכונה בהמשך "ארכיטקטורת פון נוימן". מודל זה הפך לבסיסם של מרבית המחשבים המודרניים עד ימינו.המחשבים המבוססים על שפופרות ריק הוחלפו במחשבים מבוססי טרנזיסטורים. מחשבים אלה היו קטנים יותר, מהירים יותר, זולים יותר, ויציבים הרבה יותר. הללו תרמו לכך שאת המחשבים מבוססי הטרנזיסטורים ניתן היה לייצר באופן מסחרי החל מסוף שנות החמישים.

 

נחזור מעט לאחור לשנת 1896 שנה שבה הוקם תאגיד בשם Tabulating Machine Company ,מניח שרובנו לא מכיר את התאגיד האמריקאי הזה , אך הוא בנה מכונות לעיבוד כרטיסי ניקוב ששימשו את מפקד האוכלוסין בארה'ב…בשנת 1911 שינה את שמו ל: CTR (Computing Tabulating Recording Corporation,) רובנו מכיר אותו בעיקר לאחר ששינה את שמו שוב בפברואר 1924 ל….IBM.

הורד (3)

משנות ה-20 עד שנות ה-50 של המאה ה-20, התאגיד גדל והתרחב לשווקים בינלאומיים כשהוא מתבסס בעיקר על כרטיסי ניקוב. מנכ'ל החברה תומאס ג . ווטסון פיתח ב-IBM סגנון ניהול ייחודי, ונטע מעין "גאוות יחידה", שגבלה לעיתים בפולחן אישיות כלפי עצמו וכלפי הארגון.במהלך מלחמת העולם השנייה תרמה IBM למאמץ המלחמתי ע'י מערכות עיבוד נתונים ופיצוח צפנים של גרמניה הנאצית ,אבל גם בייצור רובים ( ??? קרבין ובראוניג למי ששואל) .חברת בת שלה בנושא חישוב  שפעלה בגרמניה הולאמה ע'י גרמניה וחלק מהידע זלג גם לידי גרמניה הנאצית.

5728113648

הרווארד סימן 1

בשנת 1944 ייצר IBM עבור אוניברסיטת הרווארד את הרווארד סימן 1, שיש הרואים בו את המחשב הראשון בעולם.בשנות ה-50 הפך IBM ליצרן דומיננטי בתעשיית המחשבים שהחלה להתפתח, והעסיק כ- 35 אלף עובדים. ההשקעה במחקר ופיתוח נתנה פירות והעניקה ל- IBM יתרון בייצור המחשב המרכזי הראשון המבוסס על טכנולוגיית טרנזיסטורים, IBM 7030, שהיה פריצת דרך מבחינת מזעור עוצמת מחשוב. המחשב הראשון של הסדרה נמכר למעבדה הלאומית לוס אלמוס ב-1961. ב-1959 יוצר המחשב הראשון מסדרת IBM 1401, שיועד עבור עסקים בינוניים ויצר בכך שוק חדש למחשוב האלקטרוני. ב-1957 פיתחו מדעני החברה את שפת התכנות  FORTRAN.

 

נדלג מעט קדימה אל שנת 1981 בו מכריזה IBM לראשונה על המחשב האישי ( כבר לא מכונות ענק לגופים גדולים). ה-PC פרץ את הדרך להבאת המחשב אל שולחן העבודה בכל משרד, ומאוחר יותר גם אל בתים פרטיים. אך לא לעולם חוסן החברה שהתגאתה באיכות מוצריה פרסמה את המפרט הפנימי של המחשב דבר שהביא גל עצום של מחשבים תואמי PC ,מהמזרח בעיקר ,שכבשו את העולם והביאו מחשב לכל בית משרד ואדם..התחרות הביאה במהירות להוזלה , להאצת פיתוח ,ולשיפורים בל יאמנו .

ולמה עשינו את כל המסע הזה אל IBM ??

מהסיבה שהיום בדיוק לפני 22 שנה  (10/2/96)  נעשה המחשב מספיק חכם ומהיר כדי לגבור על אלוף העולם בשחמט  גארי קספרוב ,שחמטאי רוסי ממוצא יהודי בדרגת רב-אמן, אלוף העולם בשחמט משנת 1985 עד שנת 2000 (ועד 2005 באופן לא רשמי). קספרוב הוא אחד מגדולי השחמטאים בכל הזמנים…ולראשונה הפסיד משחק…למחשב.

המחשב שבנתה IBM 'שכינויו היה "כחול עמוק" היה הראשון שניצח את אלוף העולם במשחק בודד ,והפסיד בכלל המשחקים ,שנה מאוחר יותר שודרג המחשב ל: "כחול עמוק יותר" ,וניצח את קספרוב בסט משחקים (2.5-3.5).

250px-Deep_Blue

כחול עמוק 1996

ומאז ועד ימינו יכולות המחשב הלכו והתעצמו בקצב מעריכי ,זה כבר בכל תחום ובדרך כלל עושה זאת טוב יותר מאיתנו ( הוא מנווט טוב מאיתנו , נוהג טוב מאיתנו ,מנהל את מסחר ניירות הערך העולמי מהר ויעיל יותר ( 88-90% מכלל הסחר הבורסאי  הוא דיגיטלי) , מנהל עבורנו את היומן ,מתריע על בעיות בריאות בטרם אנו יודעים עליהם ,מכיר את העדפות העניין שלנו ברשת ,את סוגי המוזיקה החביבים עלינו ואפילו את תוכן ספרי הקריאה המועדף עלינו ,עד לרמה של זאנר ספרותי כזה או אחר ,מוצרי קניה שאנו מתעניינים בהם,היכן נמצא הילד ולאן הלך הכלב  ,ועוד ועוד ועוד…השמיים כבר אינם הגבול.

Roadrunner_supercomputer

מחשב העל road runner שהחליף את כחול עמוק יותר ב-2008

אז מזל טוב ל"כחול עמוק " שחוגג 22 לנצחונו הראשון על האדם וזה מוליך אותנו במוסיקה אל הזמר-יוצר, פזמונאי, מלחין, מוזיקאי, שחקן ומעבד מוזיקלי ישראלי. זוכה "פרס אקו"ם" בתחום המוזיקה….אמיר דדון.

images

אמיר יליד באר שבע (1975)ניגן מגיל צעיר בפסנתר וגיטרה , בהמשך עברה משפחתו לגור באילת שם נהג לנגן עם להקות נוער שונות ,בהמשך התגייס לצה'ל ,שירת כלוחם בגיבעתי ,ולאחר שחרורו עבר לעיר הגדולה -תל אביב.

בשנת 1998 היה חבר בלהקת "פרה קדושה", שהוציאה אלבום אחד בשם "Two Good". דדון השתתף בהלחנה ובכתיבת השירים באלבום.בשנת 2008 הקליט יחד עם ההרכב "הפרויקט של עידן רייכל" את האלבום "בין קירות ביתי", בו ביצוע את השיר "שאריות של החיים". השיר יצא גם כסינגל וזכה להצלחה גדולה ופרסום.

הבחור ממש רב פעלים ,בשנת 2010 הוציא אמיר  את אלבום הסולו הראשון שלו, "אמיר דדון". טרם הוצאת האלבום, יצאו לרדיו הסינגלים: "חלל", "בזמן האחרון" (שכתב יהונתן גפן), "גלים", "חצי" ו"אור גדול", שהיה ללהיט גדול.באותה שנה גם השתתף במחזמר "לילה לא שקט", המבוסס על שיריו של שלמה ארצי.ובשנת 2011 קיבל אמיר את "פרס אקו"ם" בקטגוריית "תגלית השנה".

בהמשך דרכו שיתף אמיר פעולה והופיע יחד עם שלמה ארצי ,שיחק בתיאטרון הבימה במחזמר " עלובי החיים" של ויקטור הוגו , ולפני חצי שינה החל להופיע בקברט שכתבה קרן פלס "לילה אחד באפריל" ולפני כשבועיים יצא אלבומו השלישי…הבחור מאיץ בקצב אקספוננציאלי…

הורד (2)

אז איך הדברים מסתדרים ??

אז כשאמא באה הנה יפה וצעירה , פה לא היה עדיין בית ,חלפו האביבים וחצי מאה עברה ,יובל שנים וכמו המחשב ששינה את עולמנו והפך את המרחבים הציבוריים והחברתיים לבלי הכר ,כך גם אנו יוצרים עושים בונים ומשנים את הנוף הגיאוגרפי והחברתי ,וכל אחד מאיתנו על אוטוסטרדת החיים הגדולה והאינסופית מקבל ולוקח שאריות של חיים כדברי אמיר …וזה מתכנס ליום בו ניצח המחשב לראשונה את האדם 10/2/96 ואולי כעת השינויים יהיו אחרים ? מהירים יותר ? משפיעים יותר ? ,האם נסתגר בחדרים  ?,עם הרשתות החברתיות והכל יעשה ע'י הבינה המלאכותית ?לאן הולך שוק העבודה ? וכיצד ולאיזה כיוון נחנך את ילדינו ? והאם המחשבים ישאירו לנו משהו ? מה הזמן מסמן לנו זה הכל שאריות של החיים ??

לעתיד פיתרונים ….כמו שאמרנו בפתיחה הג'יני כבר מחוץ לבקבוק.

שבת נעימה לכולם.

מה הזמן מסמן לי 
זה הכל שאריות של החיים 

ולחיות את הרגע 
להתחיל לאסוף את השברים 

אולי אצא יותר 
אתחיל קצת למהר 
להתחיל להסתדר 
ולעשות קצת רעש 

אולי מקום אחר 
מקום יותר בוער 
להתחיל קצת לקלקל 
ולתקן עוד פעם

2 תגובות בנושא “חלפו האביבים חצי מאה עברה ,ותלתלים הפכו שיבה בנתיים (נעמי שמר )

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s