ודע את כל הסובב אותך…

על ראשינו שוב נושרות טיפות של גשם
רוח סתיו עלי זהב בכל פיזרה
שוב נמתין לשמש, נצפה ונחכה ש
באביב היא תשוב בחזרה 

וגם את שנעלמת בבוא הגשם
שפרחת פתאום כרוח סערה
לא נזיל דמעות ולא נקרא לך שוב מפני ש
באביב את תשובי חזרה

מי מאיתנו לא נוהג לפזם מידי פעם את שירו היפהיפה של שארל  אזנבור ( תרגום של אבי קורן ) הזכור לטוב מהביצוע הנפלא של  צוות הווי נח'ל…

…..בוקר של שבת חמה , החזאים אומרים שמעל לממוצע , מעניין אם הממוצע מתעדכן אחת לכמה שנים או שהוא ערך מוחלט מימי המנדט האכדי…כי חם בחוץ ..חם עד מאוד …האביב שקט ודומם , והשאלה בעינה עומדת …האם באביב היא תשוב בחזרה ??

ולמה עולה השאלה הזו ?? , כי היום לפני 110 שנים (27/5/1907) נולדה  רייצ'ל קרסון .

הורד (1)

רייצ'ל זואולוגית וביולוגית ימית אמריקנית,  נולדה לאם מריה פרזייר (מק'לין) ואב רוברט וורדון . בחווה משפחתית קטנה בפרוור של העיר ספרינגדייל במדינת פנסילבניה. כילדה, התעניינה מאוד בעולם הצומח והחי בסביבתה. כשהייתה בת 8 היא החלה לכתוב סיפורים (רובם עסקו בבעלי חיים), וסיפורה הראשון התפרסם כשהייתה בת 10.

 

בלימודי התואר הראשון, במכללת קת'ם לבנות, בחרה קרסון בביולוגיה כמסלול עיקרי. היא סיימה את לימודיה במכללה בהצטיינות בשנת 1929. לאחר שהשתתפה בקורס קיץ במעבדה לביולוגיה ימית, המשיכה את לימודיה המתקדמים בחקר זואולוגיה וגנטיקה באוניברסיטת ג'ונס הופקינס. בעקבות מצבה הכלכלי הרעוע, נאלצה קרסון לעבוד תוך כדי לימודיה, ועל כן החלה במשרת עוזרת מחקר במעבדת ריימונד פרל, שם עבדה עם עכברושים וזבובי דרוזופילה. קרסון השלימה את התואר שני בזואולוגיה בשנת 1932.

לאחר עשיית הדוקטורט שלה בביולוגיה ניגשה להבחן למישרה ציבורית של  ביולוגית ימית זוטרה וסיימה עם הציון הגבוה ביותר מבין כל הנבחנים, ובשנת 1936, כאשר מונתה למשרה של  ביולוגית ימית זוטרה, הפכה לאישה השנייה שהתקבלה לעבודה במשרה מלאה בתפקיד מקצועי במחלקת הדגה של ארה'ב.

קרסון התקדמה במחלקה (ששינתה את שמה בינתיים ל"שירות הדגה וחיי הבר") ובשנת 1949 הפכה לעורכת הראשית של הפרסומים של המחלקה. למרות שתפקידה החדש איפשר לה חופש רב בבחירת נושאי המחקר ועבודות השדה, הוא גם נשא בחובו אחריות הולכת וגוברת בנושאים בירוקרטיים ואדמיניסטרטיביים שעבורה היו משעממים עד מאוד. תוך כדי עבודתה, בשנת 1948 החלה קרסון לעבוד על חומרים עבור ספרה השני, ואף קיבלה החלטה לעזוב את עבודתה במחלקת הדגה ולהתחיל במעבר לעסוק בכתיבה במשרה מלאה.

בספט 1962 הוציא קרסון את סיפרה " האביב הדומם " ספר , זה נחשב כגורם שהזניק את התנועה הסביבתית המערבית. הספר טען כי לחומרי להדברת חרקים ישנן השפעות מזיקות על הסביבה, בעיקר על ציפורים .טענתה המרכזית הייתה כי בגלל אופי שרשרת המזון ההשפעה של חומרי הדברה ובעיקר הדי די טי  ,היא הרסנית ,למשל בעת שנעשה בחומר זה שימוש על חרקים  בריסוסים בשדות החקלאיים  ,מגיעים בעלי כנף שאוכלים את החרקים וגם הם  בולעים את  חומרי ההדברה , ואז הטורפים שלהם מושפעים וכן הלאה עד ליצירת השפעה משמעותית על האיזון האקולוגי בטבע ,פגיעה ביכולת האבקת צמחים וכו' וכן על בני האדם כגורם מסרטן.

Chesapeake_Waterbird_Food_Web

הויכוח שעוררה היה קשה ומר ,היו שטענו שקרסון מתעלמת מהתועלת והצלת חיי אדם שנובעים מהדברת חרקים מעבירי מחלות ,ושאין הוכחה לנזק מסרטן על בני האדם ,חברות ההדברה והחקלאים ניהלו עימה ויכוחים קשים ,וחוקרים שונים אף דחו את טענותיה בדבר הנזק לציפורים במחקרים שהוכיחו שלא היה נזק כזה, אולם למרות זאת 8 שנים לאחר מותה נאסר השימוש בדי די טי בארה'ב.

 

"אביב דומם" שיצא בשנת 1962 זכה להצלחה מסחרית גדולה. קרסון זכתה לשפע הזמנות לדבר על הספר ועל רעיונותיה, אך נאלצה לסרב לרובן בגלל חולשה מתגברת שנבעה מסרטן השד שהתפתח אצלה כמה שנים קודם לכן. שנתיים אחרי פרסום הספר, נפטרה קרסון.

 

כ-16 שנים לאחר מותה ,ב-1980 הוכר פועלה למען איכות הסביבה בהענקת מדליית החירות הנשיאותית, עיטור הכבוד האזרחי הגבוה ביותר בארצות הברית, על ידי הנשיא ג'ימי קרטר ( חקלאי בעצמו לשעבר -גידל בוטנים ).וכמו כן ב-22 באפריל 2006, לכבוד יום כדור הארץ, שונה שמו של הגשר ברחוב התשיעי בפיטסבורג ל"גשר ריצ'ל קרסון" , וכן, הוקם אתר מורשת לאומי בבית הולדתה בפיטסבורג.

והאביב הדומם  מוליך אותנו במוסיקה ללהקת רוק ישראלית  צעירה שהוקמה בשנת 2000 ע'י  תלמידי התיכו ן אמיר אטיאס ואיתי שיף מנתניה ,וללהקה קוראים …"בית הבובות".

חברי הלהקה הם :

אמיר אטיאס – שירה וגיטרה

איתי שיף – שירה וגיטרה

דני מקוב – תופים

רן כהן – גיטרה

יניב דדון – גיטרה

איתי בן מרגי – קלידים

מי שכותבים את מרבית המילים והלחניםהם אמיר אטיאס ואיתי שיף.

הורד

 

 

לאחר שחרורם מהצבא הקליטו כמה משיריהם באולפן בקיבוץ העוגן. תקליטורים עם השירים חולקו לחבריהם של חברי הלהקה. בעת טיולם בחו"ל, ובעיקר בדרום אמריקה, הפיצו החברים את המוזיקה בין מטיילים שפגשו, ואלה נתבקשו לצרוב לחבריהם. השירים זכו לפופולריות גבוהה והגיעו אף למטיילים בהודו, אוסטרליה ויפן. ( למי שזוכר הם התארחו אצל יאיר לפיד לאור הצלחת שירם " סיגפו " שהפך להיט על בקרב הטיילים הישראלים בחו'ל ).

הלהקה שינתה את שמה פעמים רבות, אך לאחר חזרתם לארץ של אמיר ואיתי מהטיול בדרום אמריקה, החליטו השניים כי השם הנבחר יהיה "בית הבובות", כשם אחד השירים שהוקלטו בראשית דרכם באולפני העוגן. שם זה, בפועל, ניתן ללהקה על ידי המטיילים שקראו להרכב "בית הבובות של אמיר ואיתי".

 

תקליטם הראשון  יצא בשנת 2005 בשם  "מדפים" ובו הלהיטים " סיגפו" , "שיר בעיפרון" , "למעני" ועוד. האלבום זכה להצלחה ישראלית נפלאה ,ועד 2015 מכר למעלה מ100 אלף עותקים.

ומאז הוציאה הלהקה עוד 3 אלבומים ואלבום אוסף נוסף שיצא ב-2016.

ואיך הכל מתחבר ? ,טוב ……בחוץ חם ,והאביב דומם  ,וזהו גם שמו של ספרה החשוב של רייצ'ל קרסון ,שהיום הוא יום הולדתה , ואם לא נתעלם מהשפעתנו על הסביבה ,,,אז באביב היא לא תשוב בחזרה ..

ובית הבובות ,איך הוא קשור…טוב אז מדובר בלהקה נהדרת ששרה וכותבת נפלא , ואחד משיריה המופלאים הוא " שיר בעיפרון"…ועכשיו כשהאביב בשיאו  ,וממש אמש באירוע שבועות של המושב שמחנו ברכנו את הילדים שנולדו השנה ביישוב ,ומצד שני בעוד רגע ילדינו יסיימו את בית הספר ויצאו כל אחד לדרכו בחיים  ומילות השיר כאילו נכתבו לרגעים הללו של בואם לחיים ושל יציאתם של ילדינו למסע חייהם ….שימו לב למילים..ולמוסיקה הנפלאה …ממליץ בחום ( תרתי משמע) על אוזניות ועיניים עצומות…שתהיה שבת נעימה ונינוחה וחג שבועות שמח.

 

אל תשכח לשמוח גם בחלקי

ואל תמנע מלבכות כשעצוב

תנצל עד תום כל עוד אתה תמים

תלמד לוותר ואל תוותר על החיים.

 

כי בחיים הכל עובר

מטעויות למד והשתפר

מה שקולך הפנימי אומר, זו האמת שלך

לא, לסלוח זו לא חולשה

נצור אהבה בדרכך

ודע, את כל הסובב אותך.

 

אל תלך בדרכו של אחר

ואל תיכנע לחולשות שבגוף

שא בעול בכתפיים איתנות

ותאמין ותאמין, רק תאמין.

 

שבחיים הכל עובר…

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s